U fokusu

Kraljevska je mornarica prvi put u svojoj povijesti imenovala ženu zapovjednicom ratne fregate

Tijekom većeg dijela svoje petostoljetne povijesti, Kraljevska je mornarica dopuštala je ženama da u mornarici služe samo kao ukrasne drvene figure na pramcima brodova ili kroz dodjeljivanje ženskih imena vojnim plovilima. Sada, po prvi put, mornarica će povjeriti zapovjedništvo nad bojnim brodom ženskoj časnici.

Kraljevska je mornarica prvi put u svojoj povijesti imenovala ženu zapovjednicom ratne fregate

Ben Sutton/PA

Prevele Ela Tončić i Alina Čabraja

 

Tijekom većeg dijela svoje petostoljetne povijesti, Kraljevska je mornarica dopuštala je ženama da u mornarici služe samo kao ukrasne drvene figure na pramcima brodova ili kroz dodjeljivanje ženskih imena vojnim plovilima. Sada, po prvi put, mornarica će povjeriti zapovjedništvo nad bojnim brodom ženskoj časnici.

 

Časnica Sarah West će napredovati u vrijeme svog 40. rođendana i sa službe na manjim brodovima korištenih u lovu na mine i obalnoj straži preuzeti će zapovjedništvo nad fregatom moćnijom i od ukupne flote Lorda Nelsona. 

U travnju će preuzeti zapovjedništvo nad HMS Portlandom čiji je arsenal korišten u sukobima sa somalijskim gusarima i krijumčarima kokaina na Karibima.

 

West, stručnjakinja za podvodno ratovanje i pomorsko planiranje širokih razmjera uz studij matematike koji je završila među najboljima na svojem sveučilištu diplomirala je i pravo za vrijeme službe na Bliskom istoku.

Krajem godine bit će imenovana zapovjednicom fregate i tada će je do čina kapetana i nakon toga admirala dijeliti samo korak.

 

Imenovanje u zapovjednicu fregate zaslužila je pokazavši “sposobnost rukovođenja, samopouzdanje, moralnu hrabrost, sposobnost prosuđivanja i izvrsne komunikacijske vještine” otkad se priključila mornarici 1995. godine, pet godina nakon ukinuća petostoljetne zabrane ulaska žena u mornaricu.

 

Obuka na HMS Battleaxe-u naučila ju je kako se nositi s neizbježnim šalama na račun prve generacije žena u mornarici, a njezino iskustvo zapovjednice na četiri manja broda pomoći će joj da se nosi sa izazovima Portlanda, fregate sa 184 člana posade. Pohvaljena je za upravljanje brodskim sustavima naoružanja i vještinu u razminiranju za vrijeme krize u Iraku.

Ranije ove godine zapovijedala je posadom od 40 članova na HMS Shoreham koji je u luci West Sussexa, istog naziva pušten u službu. Uz podignute bajunete i postavljene zastavice te pratnju svečanih bubnjeva West je opisala svoj “ponos u ostvarivanju ovog drevnog prava u omiljenom gradu”.

 

Rođena je i školovala se u Lincolnshireu, kao i Lady Thacher, koja je također probijala tzv. staklene plafone, barijere postavljene pred žene. Prije nego što je upisala studij za vojne časnike na Britannia Royal Naval College, studirala je matematiku na sveučilištu u Hertforshireu.

Znakovi koji su ukazivali na njezinu predstojeću uspješnu karijeru vidjeli su se u njezinoj uspješnoj ulozi u planiranju međunarodnih vježbi, uključujući razdoblje u mornaričkoj središnjici u kojoj je koordinirala operacije na Balkanu u vrijeme proglašenja samostalnosti Kosova 2008. godine.

Nakon toga imala je važnu ulogu u logistici pri izvlačenju 4600 građana Ujedinjenog Kraljevstva i pripadnika drugih naroda iz Libanona 2006. godine, a  pridonijela je i u operacijama mornarice u Iraku.

 

Glasnogovornik Kraljevske mornarice ističe kako i druge žene u velikom broju postižu visoke činove i kako se priključuju vojsci služeći na svim razinama.

Prosječno, žene čine između 15 i 20 posto brodskih posada izuzevši komandose Kraljevske mornarice, te ronioce i podmornice uključene u podvodno razminiranje. Zabrana služenja žena na položajima u podmornicama je na razmatranju i očekuje se da će biti ublažena.

“Ovo imenovanje je dobra vijest”, istaknuo je glasnogovornik. ” Kraljevska mornarica je obvezna omogućiti jednake mogućnosti svom svojem osoblju u postizanju poticajnih, ispunjujućih i zasluženih karijera.”

 

Povijesni stavovi prema nižem društvenom položaju žena na moru su bili još čvršći zbog praznovjerja o lošoj sreći,  problema sa skučenim prostorom i straha od nedoličnog seksualnog ponašanja.  

O hrabrosti i vještinama žena nije se mnogo govorilo, kao na primjer, o junakinjama poput Grace Darling, pionirke spašavanja brodolomaca te mnoštva uspješnih gusarica, od Anne Bonny do Lady Killigrew i Grace O’Malley, čija je posada od 200 članova bila brojnija od posade HMS Portlanda.

 

Trgovačka mornarica pretekla je prošle godine Kraljevsku mornaricu objavivši imenovanje svoje prve kapetanice, Inger Klein Olsen, na Cunardovom kruzeru Kraljica Viktorija.

Prvi zadatak joj je bio odvesti brod na remont u suhi dok, no nakon toga, brod je isplovio na more prepun gostiju.

 

Ministarstvo obrane izvijestilo je kako će West davati komentare uoči samog imenovanja.

U međuvremenu, članica foruma žena moreplovaca na stranici gCaptain ovako je ispričala svoje iskustvo zapovijedanja brodom: “To je kao da imaš puno braće s kojima se zabavno družiti, ali povremeno ti mogu jako dodijati.”