U fokusu

Mala rasprava o seksizmu

Mala rasprava o seksizmu

Libelina čitateljica Ivana Begić poslala nam je svoju reakciju na majice i torbe koje je izradila Ženska soba, smatrajući da su one seksističke. Tim Ženske sobe, kaže “Da, majice jesu seksističke, ali…”. Zanimljivu raspravu o seksizmu i njegovim implikacijama pročitajte u nastavku.

 

Skup seksizam

Klik na link zenskasoba.hr da pogledam koji je točno broj savjetovališta (htjela sam poznanici proslijediti informacije gdje se može obratiti ako želi s nekim upućenim porazgovarati o problemu kontinuiranog  psihološkog zlostavljanja u vezi).

Vidim, prodaju se i majice. Zakon! Obožavam majice s porukom i mislim da je odlična ideja samoodrživosti organizacija kroz ovakve zanimljive i nepreskupe načine. Nestrpljivi zoom-zoom slike da vidim što je napisano. Kad ono seksizam u svom carskom obliku: “Kako muškarac brine o budućnosti? Kupuje dvije gajbe pive!”, Da je muškarac lijep i inteligentan u isto vrijeme bio bi ŽENA!”, “Dečki su divni ako su dobro dresirani!“, itd.

Prva reakcija bila je: “Ne…nemoguće da prodaju takvu majicu, koji je ovo užas..!?”.  Slijedile su i druga i treća pomisao začinjene nevjericom. Kako jedna organizacija (koje sam i sama bila članica i volonterka), čiji rad podržavam i cijenim, čija je vizija “društvo slobodno od rodno uvjetovanog nasilja, diskriminacije u kojem su individualna opredjeljenja osobne vrijednosti” može naplaćivati svoju samoodrživost prodajući upravo….seksizam??

Čitam komentar na nemili događaj vezan uz seksističke reklame za mlijeko, pod naslovom Čaša mlijeka i seksizam, i čini mi se da bi se ova situacija isto tako moglo nazvati “Majica i seksizam”. No, kao i ljubitelja takve reklame (među oba spola), tako će biti i zadovoljnih kupkinja i kupaca i ove majice, bez imalo grižnje savjesti. Jer, nažalost, dosta ljudi termin “seksizam”, ne znajući pravu definiciju, površinski veže isključivo uz ružne i suptilne napade na žene (jer seksizmi naši svagdašnji u većini slučajeva takav karakter i imaju). No, termin seksizam odnosi se na spolnu i rodnu diskriminaciju U OBA SMJERA. Dakle, šala da se muškarac brine za budućnost kupnjom gajbi piva jednako je seksistička kao i napisati da je žena izašla iz kuhinje jer je lanac predugačak. U implikacije sad neću ulaziti…

Organizacija Ženska soba ovom gestom ne baca samo rukavicu u lice neosjetljivim šovinistima i zlostavljačima, nego zapravo i šamara ljude koji rade na tome da se seksizam iskorijeni, da se zaustavi spolna i rodna diskriminacija općenito, te da se poštuju prava svih.

Svoju današnju ranovečernju reakciju nazvala sam “Skup seksizam” jer mislim da za relativno pristupačnu cijenu majice (70 kn) dobivaju skupu negativnu reakciju dijela pristaša koji NE podržavaju seksizam.

 

Odgovor tima Ženske sobe

Poštovana čitateljice,
hvala na komentaru. Imate potpuno pravo. Majice Ženske sobe, zaista, jesu seksističke. Međutim, potrebno je promotriti ovaj slučaj u kontekstu seksizma uopće. U tom smislu šala da se muškarac brine za budućnost kupnjom gajbi piva nije jednako  seksistička kao i napisati da je žena izašla iz kuhinje jer je lanac predugačak. Bila bi jednako seksistička kada bismo imali par tisuća godina povijesti diskriminacije i zlostavljanja muškaraca od strane žena ili kada bi smo u prošloj godini imali 16 slučajeva u kojima su žene smaknule svoje muške članove obitelji jer su ih ovi odlučili napustiti ili slično. Ono što jest seksistički je očekivati od žena da budu uvijek pristojne male djevojčice u bijelim uštirkanim košuljicama zakopčanim do grla koje pristojno drže podignutu ruku i čekaju da im se da riječ, nažalost, u pravilu tako umru, čekajući. Ono što hoćemo reći je da ne živimo u rodno ravnopravnom svijetu, u svijetu u kojem su muškarci i žene jednaki u pravima i mogućnostima pa su i napadi na njih onda jednaki. Jedno američko istraživanje pokazalo je da ono čega se žene najviše boje da bi mogle doživjeti od strane muškaraca je silovanje, a muškarci od strane žena ismijavanje. To je svijet u kojem živimo, svijet u kojem su silovanje žena i ismijavanje muškaraca podjednako zastrašujući. Toliko o kontekstu. 

Naravno, seksizam se ne može braniti time da je netko drugi isto tako seksist, ne radi se o tome, i nismo se odlučile/li za izradu ovakvih majica nesvjesne/ni toga da su seksističke i da možda rade štetu borbi protiv seksizma. O izradi tih majica jesmo razgovrale/li, i mišljenja su bila suprostavljena i različita. Odluku smo donijele/li pomalo iz inata, a i htjele/li smo vidjeti što će se dogoditi kada iskoračimo iz svog uobičajenog načina funkcioniranja. Koliko to radi štetu borbi protiv seksizma ili ne? Kako se uopće boriti protiv seksizma?  Pitanja su koja su nam važna i o kojima je potrebno raspravljati i nadamo se da će naše majice i Vaša reakcija potaknuti raspravu.

Bilo bi dobro kada bi građanke/ni i inače ovako revno reagirali na seksizam. Bilo bi još bolje kada bi tako reagirale i za to zadužene institucije pa da recimo konačno imamo neku pravomoćnu presudu prema zakonu o diskriminaciji, a vezanu za ovakav tip seksizma.

Svakako još jednom pozdravljamo Vašu reakciju, jer građanke/ni rijetko reagiraju ovako otvoreno na seksizam i nadamo se da će rezultirati raspravom o problemu seksizma jer smatramo da nam je ona svima potrebna te da će potaknuti i ostale čitateljice/čitatelje da reagiraju na slične slučajeve.