U fokusu

Povijesna odluka UN-ovog odbora

Brazil kriv za kršenje ženskih ljudskih prava zbog smrti rodilje

UN-ov CEDAW Odbor donio je odluku kojom kaže da vlade imaju obvezu jamčiti svim ženama u njihovim zemljama – bez obzira na rasu ili imovinsko stanje – pristup pravovremenoj, nediskriminirajućoj i odgovarajućoj zdravstvenoj zaštiti trudnica i rodilja. Ovo je prva takva odluka, ikada u povijesti, donesena od strane jednog međunarodnog tijela za zaštitu ljudskih prava.

Brazil kriv za kršenje ženskih ljudskih prava zbog smrti rodilje

 

Prevela Veronika Matijačić

 

UN-ov CEDAW Odbor donio je odluku kojom kaže da vlade imaju obvezu jamčiti svim ženama u njihovim zemljama – bez obzira na rasu ili imovinsko stanje – pristup pravovremenoj, nediskriminirajućoj i odgovarajućoj zdravstvenoj zaštiti trudnica i rodilja. Ovo je prva takva odluka, ikada u povijesti, donesena od strane jednog međunarodnog tijela za zaštitu ljudskih prava a zbog slučaja maternalne smrti (smrti žena u trudnoći, pri porodu ili babinjama 42 dana nakon poroda).

Čak i kada ugovore obavljanje zdravstvenih usluga sa privatnim institucijama, istaknuo je Odbor, vlade su i dalje izravno odgovorne za rad istih. Dužnost je svake vlade da ih nadzire i regulira.

 

Međunarodna organizacija Centar za reproduktivna prava, koja je i iznijela slučaj pri Ujedinjenim Narodima, ovu je odluku, donesenu 16.08.2011., proglasila revolucionarnom pobjedom; onom koja će unaprijediti živote žena diljem svijeta.

 

“Kao svjetska sila u nastajanju i simbol ekonomskog razvoja, vrijeme je da Brazil poduzme oštre mjere u rješavanju socijalnih, ekonomskih i rasnih razlika koje ženama onemogućavaju pristup osnovnoj zdravstvenoj zaštiti”, istakla je Nancy Northup, predsjednica i izvršna direktorica Centra za reproduktivna prava. “I dok se u Brazilu značajno smanjio broj maternalnih smrti, sama Vlada nedovoljno radi na spašavanju života siromašnih žena, žena iz ruralnog područja kao i Afro-Brazilki.”

 

Alyne da Silva Pimentel  28-godišnjoj Afro-Brazilki u javnoj je zdravstvenoj ustanovi uskraćena pravodobna skb i njega premda je patila od visoko rizične trudnoće. Umrla je pri porodu ostavljajući za sobom 5-godišnju kćerku. Da je postojala makar i osnovna mjera zaštite rodilja Alyne bi preživjela.

 

“Ovo je samo jedna od tisuću ovakvih priča u Brazilu, pa i diljem svijeta, gdje je ženama uskraćena, a ponekad i odbijena, kvalitetna osnovna zdravstvena skrb kod utvrđivanja uobičajenih komplikacija u trudnoći.”, pojasnila je Luisa Cabal direktorica Međunarodnog pravnog programa pri Centru za reproduktivna prava. “Ovaj slučaj šalje jasnu poruku kako Brazilu tako i ostalim zemljama da je pristup odgovarajućoj zdravstvenoj skrbi i njezi trudnica i rodilja osnovno ljudsko pravo, i da su vlade odgovorne zaštititi ga.”

 

Prema podacima Svjetske zdravstvene organizacije, proteklog desetljeća u Brazilu značajno se smanjio broj maternalnih smrti, međutim ova statistika maskira ozbiljne razlike koje su prisutne na temelju rase, ekonomskog statusa, regije te odnosa grada i sela. Demografska analiza pokazuje da je maternalna smrtnost mnogo viša na sjeveru i sjeveroistoku Brazila. A baš u tim područjima vlada veće siromaštvo i više je ruralnog stanovništva nego li u ostatku zemlje.

 

U pravilu, maternalna smrtnost najviše pogađa najsiromašnija područja Brazila; i to žene koje su afričkog podrijetla, domorotkinje, samohrane i one bez prihoda. U ovom je slučaju Odbor potvrdio da je Alyne diskriminirana po više osnova: po spolu, afričkom podrijetlu i socijalno-ekonomskom statusu.

 

Na kraju suđenja, posebno se istakla povreda prava Alyne na zdravlje, na pristup pravnoj zaštiti kao i povreda due diligence(1) prava.

Stoga je vladi Brazila naređeno:

 

– da se obitelji preminule Alyne kompenzira gubitak; a to se odnosi i na njenu majku i na kćer

– da se ženama osigura pravo na sigurno majčinstvo i dostupnost odgovarajuće hitne skrbi trudnica i rodilja

– da se zdravstvenim radnicima omogući stručno osposobljavanje

– da se privatne zdravstvene ustanove pridržavaju nacionalnih i međunarodnih standarda reproduktivne zdravstvene zaštite; i

– da se sankcije nametnu svim radnicima u zdravstvu a koji se ogriješe o ženska reproduktivna zdravstvena prava

 


 

(1) Due diligence označava situaciju u kojoj se očekuje određeni standardizirani postupak; u ovom slučaju to je standardizirani protokol u javnim bolnicama koji svim pacijentima osigurava odgovarajuću skrb bez obzira na imovinsko stanje