U fokusu

Nagrada za promicanje raznolikosti u radnom okruženju

Na konferenciji za novinare u Europskom domu u Zagrebu, 12.listopada 2011., predstavljena je ključnarazlika – nagrada za raznolikost ljudskih potencijala. Ova nagrada nastala je u sklopu projekta čiji je nositelj Ured za ljudska prava Vlade RH ima za cilj identificirati i promovirati poslodavce/inje s kvalitetnim praksama uključivanja raznolikosti u radno područje. Ovogodišnji natječaj za dodjelu nagrade ključnarazlika otvoren je do 4. studenog, 2011. godine.

Nagrada za promicanje raznolikosti u radnom okruženju

Na konferenciji za novinare u Europskom domu u Zagrebu, 12.listopada 2011., predstavljena je ključnarazlika – nagrada za raznolikost ljudskih potencijala. Ova nagrada nastala je u sklopu projekta čiji je nositelj Ured za ljudska prava Vlade RH ima za cilj identificirati i promovirati poslodavce/inje s kvalitetnim praksama uključivanja raznolikosti u radno područje. Ovogodišnji natječaj za dodjelu nagrade ključnarazlika otvoren je do 4. studenog, 2011. godine. Nagrada će se dodijeliti u prosincu i to u četiri kategorije: ravnopravnost spolova, dobna ravnopravnost, ravnopravnost osoba s invaliditetom i ravnopravnost pripadnika/ca nacionalnih manjina. Nagrada ključnarazlika svojevrsni je nastavak je nagrade Poslodavac godine za osobe s invaliditetom, dok sama prijava na natječaj uključuje praćenje poštivanja ljudskih prava te poticanja raznolikosti u radnom okruženju kao i praćenje procesa upravljanja ljudskim potencijalima u kontekstu osnaživanja raznolikosti.

Nagradu su predstavili potpredsjednik Vlade Slobodan Uzelac, v.d. ravnateljica Hrvatskog zavoda za zapošljavanje Ankica Paun Jarralah, glavni tajnik Instituta za razvoj tržišta rada Antonio Matković koji je i naglasio: “Upravljanje raznolikošću ljudskih potencijala predstavlja neotkriveni potencijal i za bolju radnu klimu i za poslovni uspjeh pojedinog poslodavca. Raznolikost koju promoviramo kroz nagradu se odnosi na postojeću raznolikost zaposlenih, pri čemu želimo naglasiti važnost strateškog pristupa upravljanja raznolikošću i dugoročne dobiti za poslodavca.”

Ružica Kišur – Črlenec, tajnica Udruge za pomoć i edukaciju žrtava mobbinga ovom je prilikom upoznala javnost sa projektom Poticanje raznolikosti na hrvatskom tržištu rada unutar kojeg se i provodi dodjela ključnerazlike o kojoj se više informacija može naći na www.moj-posao.net/kljucnarazlika. Uz financijsku podršku Programa Europske unije za zapošljavanje i socijalnu solidarnost nastoje se povećati sposobnosti ključnih dionika na tržištu rada (predstavnika/ca poslodavaca/inja, predstavnika/ca sindikata, djelatnika/ca HZZ-a i regionalnih vlasti) kroz deset edukativnih seminara, kao i usmjeriti javne promotivne kampanje prema poslodavcima/injama te identificirati i promovirati primjere dobre prakse kroz nagradu ključnarazlika.