U fokusu

Pobjednica Cristina

Cristina Elisabet Fernandez de Kirchner  započela je svoju političku karijeru sedamdesetih godina u pokretu Mladi peronisti. Ona nije samo prva žena koja je izabrana za predsjednicu Argentine, nego je i prva kojoj je to pošlo za rukom dva puta za redom. Na jučerašnjim izborima ponovno je uvjerljivo pobijedila osvojivši 54 posto glasova.

Pobjednica Cristina

Cristina Elisabet Fernandez de Kirchner, rođ. 19. veljače 1953. godine u La Plati, glavnom gradu pokrajine Buenos Aires započela je svoju političku karijeru sedamdesetih godina u pokretu Mladi peronisti. Završila je studij prava na Nacionalnom sveučilištu La Plata, gdje je i upoznala svog pokojnog supruga Nestora Kirchnera.

Cristina ima dugu i zavidnu političku karijeru. Godine 1989. izabrana je u pokrajinski parlament Santa Cruz, te ponovno 1993. Za predstavnicu Santa Cruza u Senatu izabrana je 1995., dok je 1997. izabrana za Zastupnički dom, a 2001. ponovno je izabrana u Senat.

Godine 2003. postala je prva dama, kada je njen pokojni suprug pobijedio na predsjedničkim izborima. U toj ulozi radila je kao putujuća veleposlanica svoje vlade, a njezini ratoborni govori mnoge su podsjećali na Evitu Peron.

Na parlamentarnim izborima 2005. pobijedila je i postala senatorica u provinciji Buenos Aires. Na predsjedničkim izborima 2007. pobijedila je već u prvom krugu osvojivši 45,3 posto glasova.

Tijekom svog mandata uspjela je znatno oporaviti gospodarstvo svoje zemlje. Njezina gospodarska politika uspjela je otvoriti nova radna mjesta, povećati plaće i omogućiti vladi da proširi svoje socijalne programe.

Zbog svoje politike državne intervencije u gospodarstvo Cristina nema podršku veleposjednika, ali ima veliku potporu provincijalnog dijela Argentine i to među siromašnima, radničkom klasom i starijim dijelom populacije.

Cristina je poznata i po svojoj snažnoj osobnosti i borbi za ljudska prava.

Ona nije samo prva žena koja je izabrana za predsjednicu Argentine, nego je i prva kojoj je to pošlo za rukom dva puta za redom. Na jučerašnjim izborima ponovno je uvjerljivo pobijedila osvojivši 54 posto glasova.

Nakon svog reizbora pozvala je Argentince na nacionalno jedinstvo i zatražila da se izbjegnu beskorisni sukobi, te dodala: “Ne mogu sve učiniti sama, trebam vas da mi pomognete.”