U fokusu

I Libeli je stalo!

 “Jer nam je stalo” nacionalna je kampanja u organizaciji Centra za LGBT ravnopravnost u suradnji s Centrom za mirovne studije. Kampanja promiče nultu toleranciju na diskriminaciju i nasilje nad pojedincima i pojedinkama iz LGBT zajednice. Jelena Popović Volarić, Žan Jakopač, Aleksandar Stanković samo su neke od osoba koje sudjeluju u kampanji i kažu ne maltretiranju, marginaliziranju i diskriminiranju lezbijki, gejeva, biseksualnih i transrodnih osoba.

I Libeli je stalo!

 “Jer nam je stalo” nacionalna je kampanja u organizaciji Centra za LGBT ravnopravnost u suradnji s Centrom za mirovne studije. Kampanja promiče nultu toleranciju na diskriminaciju i nasilje nad pojedincima i pojedinkama iz LGBT zajednice. Jelena Popović Volarić, Žan Jakopač, Aleksandar Stanković su samo od neke od osoba koje sudjeluju u kampanji i kažu ne maltretiranju, marginaliziranju i diskriminiranju lezbijki, gejeva, biseksualnih i transrodnih osoba. Među ostalima, tu se i našla Mirjana Krizmanić, poznata psihologinja i sociologinja koja je na press konferenciji održanoj povodom predstavljanja kampanje, istaknula da je počašćena što sudjeluje u kampanji iz razloga što je ona sama dokaz da i stariji ljudi misle i podjednako se interesiraju za društvene probleme. Također je napomenula da je i sama osjetila netoleranciju na svojoj koži, s obzirom da je osoba s invaliditetom, pa joj je uvijek drago podržati kampanje koje promiču raznolikost.

Na konferenciji je bila i glumica i aktivistica Urša Raukar koja je iskazala svoje oduševljenje kampanjom, ali i žalost što i dalje živi u netolerantnom društvu gdje LGBT zajednica ima previše prepreka u kulturnom, osobnom i ekonomskom životu.

Marko Jurčić iz Zagreb Pridea rekao je da je dosta političara koji ne provode zakone koji su sami izglasali, ali i da ne postoji dovoljna institucionalna podrška u suzbijanju homofobije.

Za razliku od heteroseksualnih bračnih zajednica koje uživaju preko 60 različitih prava, istospolne zajednice u Hrvatskoj uživaju samo dva prava.

Bitna stvar koju su organizatori kampanje naglasili je da ne postoji edukacija o ljudskim pravima u školama, pa tako ni o aspektu ljudskih prava koji se odnosi na LGBT osobe.

Posebnost ove kampanje je i to što je lansirana upravo u vrijeme predizborne kampanje, gdje se broji svaki glas, pa tako i oni žele da i njihov glas bude glasan i jak. Kampanja je usmjerena šutljivoj većini koja se poziva na solidarnost, rekla je Karla Horvat Crnogaj iz Centra za LGBT ravnopravnost. Lista zahtjeva nije velika i opširna, ne želi se nemoguće – samo ostvarenje temeljnih vrijednosti i sloboda otvorenog demokratskog društva, a činjenica je da je svaka treća LGBT osoba na svojoj koži osjetila neki oblik maltretiranja, te neravnopravnosti u ekonomskim, kulturnim i društvenim apektima života.

Kampanja služi i kao svojevrsni podsjetnik na aktualnost LGBT i ljudskih prava te se i direktno obraća LGBT zajednici kojima poručuje da njihova prava nisu samo zastupana tijekom sezone prajdova i Queer festivala, nego tijekom čitave godine.

No, prije svega obraća se “šutljivoj javnosti” jer želi dati poticaj da i ona digne svoj glas za društvo koje će biti oslobođeno od nasilja, diskriminacije i marginalizacije. Stoga, jedinstvena poruka cijele kampanje je “Jer nama je stalo”.