U fokusu

Tko je pogriješio ovaj put?

U Črešnjevcu pored Tuheljskih toplica ubijena je Darinka Horvatek (41) dugogodišnja žrtva partnerskog nasilja. Prema navodima susjeda u zadnjih petnaest godina zbog nasilja u obitelji policija je intervenirala više od 50 puta. Iz Autonomne ženske kuće Zagreb pitaju se tko je ovaj put pogriješio – policija, sud ili centar za socijalnu skrb? Njihovo priopćenje donosimo u cjelosti.

Tko je pogriješio ovaj put?

U Črešnjevcu pored Tuheljskih toplica ubijena je gđa Darinka Horvatek dugogodišnja žrtva partnerskog nasilja. Živjela je samo 41 godinu.

Susjedi pokojne žene pričaju da je u zadnjih 15-tak godina zbog nasilja u obitelji policija intervenirala 50-tak puta!!!

Tko je pogriješio ovaj put pita Autonomna ženska kuća Zagreb – policija, sud ili centar za socijalnu skrb?

Hoće li činjenica ubojstva gđe Darinke Horvatek potaknuti istragu u institucijama, te da li će itko snositi odgovornost za još jedan izgubljen život ili će već sutra biti ubijena neka druga žena a da za to opet nitko neće biti odgovoran.

Aktivistice Autonomne ženske kuće Zagreb zahtjevaju utvrđivanje osobne odgovornosti osoba koje rade unutar institucija, a koje su “propustima” u radu doprinjele ovoj tragediji i očekuju da se o rezultatima istrage obavijesti javnost.

Nasilje nad ženama i djecom nije bagatelni problem, to je ozbiljlan zločin protiv života i tijela, a koji vrlo često kulminira ubojstvom žene.