U fokusu

Kampanja za ćelavu Barbie

Najnovija kampanja na Facebooku zahtijeva od Mattela da napravi ćelavu Barbiku. Takva lutka, smatraju incijatorice ideje, mogla bi pomoći djevojčicama koje su ostale bez kose tijekom liječenja protiv raka ili kakve druge opake bolesti. Cilj kampanje jest iskoristiti popularnu lutku u svrhu jačanja samopouzdanja među djevojčicama.

Kampanja za ćelavu Barbie

Prevela i prilagodila Nada Kujundžić

Najnovija kampanja na Facebooku zahtijeva od Mattela da napravi ćelavu Barbiku. Otkad se pojavila davne 1959. godine, popularnu lutku Barbie u korak prate kontroverze. Optuživali su je da je previše seksualizirana, da je glupa (Teen Barbie iz 1992. godine govorila je ´Matematika je tako teška!´), te da promovira nezdrave i nerealne fizičke ideale. “Kada bi Barbie bila prava žena, bila bi toliko premršava da ne bi mogla imati menstruaciju”, ustvrdili su finski znanstvenici.

Umjesto da bude još jedan u nizu napada na Mattel, cilj nedavno lansirane Facebook kampanje jest iskoristiti popularnu lutku u svrhu jačanja samopouzdanja među djevojčicama. Čitavu stvar pokrenule su prijateljice Jane Bingham i Rebecca Sypin. Nakon što su Sypinina kći Kin Inich te sama Bingham izgubile kosu tokom kemoterapije, prijateljice su došle na ideju “ćelave i prekrasne Barbie”. Takva lutka, smatraju one, mogla bi pomoći djevojčicama koje su ostale bez kose tijekom liječenja protiv raka ili kakve druge opake bolesti, stoga traže od Mattela da napravi ćelavu Barbiku. Poziv na make-over Barbike nedavno se čuo i u gradiću Columbusu u američkoj saveznoj državi Georgiji, gdje je skupina aktivistica dugu ravnu kosu crnih Barbika zamijenila prirodnom kosom Afro-Amerikanki. Ideja je bila postići bujan, kovrčav i prirodan izgled.

Mnogi smatraju da su ovakve inicijative tek pucanj u prazno – čak iako promijenimo kosu, ostaje nedostižni fizički ideal. To nas, pak, vraća na vječno feminističko pitanje: treba li ostati unutar granica mainstream kulture i potkopavati ju što je više moguće? Ili jednostavno treba držati Barbike podalje od djevojčica? S obzirom na bilijune prodanih lutaka, potonji se cilj čini teško dostižnim.