U fokusu

“NE!” dijetama i dijetnoj industriji

U Londonu je prošloga ponedjeljka održan prosvjed protiv dijetne industrije. Povod prosvjedu bilo je ispitivanje predstavnika dijetne industrije u sklopu opsežne istrage o prikazima i percepciji tijela koju je pokrenula udruga Center YMCA. Organizatori su pozvali okupljene da svoje programe dijeta, tablete za mršavljenje i tablice s kalorijskim vrijednostima bace u kontejner za opasan otpad.

“NE!” dijetama i dijetnoj industriji

Prevela i prilagodila Nada Kujundžić

Psihoterapeutkinja, aktivistica i autorica utjecajnih knjiga Fat Is A Feminist Issue (Debljina je stvar feminizma) i Bodies (Tijelo) Susie Orbach, našla se u ulozi organizatorice masovnog prosvjeda protiv dijetne industrije održanog u Londonu prošloga ponedjeljka (16. siječnja). Povod prosvjedu bilo je ispitivanje predstavnika dijetne industrije u sklopu opsežne istrage o prikazima i percepciji tijela koju je pokrenula udruga Center YMCA.

Organizatori su pozvali okupljene da svoje programe dijeta, tablete za mršavljenje i tablice s kalorijskim vrijednostima bace u kontejner za opasan otpad, i pridruže se masovnom prosvjedu ispred britanskog Parlamenta. Susie Orbach prosvjednicima je poručila da se ne daju zavarati, jer je jedini cilj dijetne industrije uzeti im novac i natjerati ih da se osjećaju loše u vlastitoj koži.

“Mi trošimo milijune funti na razne dijete. Od sto ljudi koji krenu na dijetu, samo će 5% njih doista i izgubiti na težini. U konačnici, jedini koji doista profitiraju jesu pripadnici dijetne industrije. Na kraju krajeva, da dijete doista funkcioniraju bilo bi dovoljno otići na dijetu samo jednom, a ne uvijek iznova”, izjavila je Orenstein u interviewu za časopis DIVA. “No dijete su samo dio problema, samo komadić u slagalici svega onoga što nas sprečava da poštujemo vlastitu glad i jedemo kada želimo, i ono što želimo. Vrijeme je da otpilimo dijete i pomognemo ženama da se počnu osjećati dobro u vlasitoj koži”.