Vijesti

13.03.2009. 18:43:06 (Jutarnji list)

Nasilje nad lezbijkama u Južnoafričkoj Republici

Mrtvo tijelo Eudy Simelane, najpoznatije nogometašice u Južnoafričkoj republici, pronađeno je u Kwa Themi, predgrađu Johannesburga u travnju prošle godine. Pretukli su je i grupno silovali, a zatim joj zadali 25 uboda nožem u lice, prsa i noge. Bila je popularna sportašica, strastvena aktivistica za jednaka prava, ali i jedna od prvih žena koje su nisu skrivale lezbijske sklonosti.

Od njezina brutalnog ubojstva u Južnoafričkoj Republici zabilježen je porast nasilja protiv lezbijki. Aktivisti za ljudska prava tvrde kako se događaju tzv. korektivna silovanja koja čine muškarci s idejom da "izliječe" odnosno "preobrate" lezbijke.

Međunarodna neprofitna organizacija ActionAid osuđuje vlasti u Južnoafričkoj Republici jer takvi zločini ostaju nekažnjeni. Traže da se u kazneni zakon uvede zločin iz mržnje, uključujući tzv. korektivno silovanje kao posebno kazneno djelo. Smatraju da bi stroži zakon prisilio policiju na širu akciju protiv nasilja.

Britanski list Guardian razgovarao je s lezbijkama koje žive na području Johannesburga i Cape Towna. One su ispričale da je prijetnja nasiljem i silovanjem u gradu postala svakodnevica.

"Svaki dan mi prijete da će me ubiti, silovati te da ću nakon silovanja postati djevojka", priča Zakhe Sowello iz Soweta.

"Nakon silovanja, na našim tijelima ostanu dokazi za to. Međutim, kada prijavimo taj zločin ništa se ne događa. Poslije moraš gledati silovatelje kako slobodno šeću ulicom", ogorčeno priča Zakhe.

Triangle, vodeća južnoafrička organizacija za gay prava, objavila je da 10 žena tjedno prijave 'korektivno' silovanje. Skupine za gay prava tvrde da politički mačizam u Južnoafričkoj Republici pridonosi pasivnom ponašanju policije vezano za napade na lezbijke, ali i rastuća kulturalna apatija prema porastu nasilja protiv osoba homoseksualne sklonosti.

Što o 'korektivnim' silovanjima misle stanovnici Kwa Theme?

"Cijenim to što momci rade. Na taj način oni im samo žele reći da se moraju preobratiti. Ja nemam vremena za silovanje, ali ako ih drugi dečki žele naučiti, moraju ih silovati. Jednom kad ju siluje muškarac, vidjet će da je to dobro", ispričao je za kamere Guardiana jedan mladić. (Guardian, A. Vladić)

Pogledajte video prilog.

Tagovi: nasilje, seksualna orijentacija, svijet

Vezani članci:

Facebook komentari

Iz drugih medija

AEM