U fokusu

Homofobija u Indiji

‘Homoseksualni odnosi su nemoralni i protiv društvenog reda!’

‘Homoseksualni odnosi su nemoralni i protiv društvenog reda!’

Stanje zbunjenosti preplavilo je Indiju prošli četvrtak kada je državni odvjetnik pritisnuo Indijski Vrhovni Sud da zabrani homoseksualnost, pod tvrdnjom da su ‘homoseksualni odnosi protuprirodni i šire AIDS’.

Mediji su odmah prenijeli da postoji mogućnost da se odvjetnik zabunio i prenio krivu izjavu vezanu za stari stav Indijske Vlade prema homoseksualcima. Ipak, situaciju je dodatno pogoršala izjava odvjetnika P. P. Malhotre da su ‘homoseksualni odnosi visoko nemoralni i protiv društvenog reda‘.

Ministarstvo unutarnjih poslova izjavilo je da trenutno revidiranje homoseksualnosti u indijskom društvu ne znači osporavanje odluke Delhijskog suda iz 2009. godine, koji je legalizirao homoseksualne odnose između odraslih osoba. Presuda iz 2009. ukinula je odredbu britanskih kolonizatora staru 150 godina kojom se homoseksualnost smatrala zločinom. Aktivisti smatraju da Vlada i društvo moraju učiniti više za homoseksualce od puke tolerancije.

“Smatram da je neodgovorno i nelogično sada doći do ovakvih stavova. Ministarstvo ignorira odluku Delhijskog Vrhovnog Suda od prije tri godine kada je homoseksualnost dekriminalizirana”, izjavio je Monish Malhotra, gay aktivist i jedan od organizatora indijskoe Povorke ponosa.

Iako nedavni događaji možda nemaju veze sa trenutnim stavom Indijske Vlade, činjenica je da je homoseksualnost u Indiji još uvijek taboo, te da se seksualna orijentacija mora skrivati i od najbližih.

{slika}