U fokusu

Zahtjevi organizacija civilnog društva novoj vladi tek djelomično ispunjeni

Platforma 112 u Saboru je organizirala okrugli stol te ukazala na pozitivne poteze vlasti po pitanju ljudskih prava, ali i na propuste koje su neki osjetili. Skupu, kojem su nazočili predstavnici civilnih udruga, političkih stranaka i sindikata, a koordinira ga Kuća ljudskih prava, obratio se i Paolo Berizzi iz Delegacije EU u Hrvatskoj. Ocijenio je da je civilno društvo u Hrvatskoj sve jače, pozivajući hrvatske građane da se i dalje zalažu za vladavinu prava te pripremaju za članstvo u EU i pritom budu proaktivni, piše T-portal.

Zahtjevi organizacija civilnog društva novoj vladi tek djelomično ispunjeni

Platforma 112 u Saboru je organizirala okrugli stol te ukazala na pozitivne poteze vlasti po pitanju ljudskih prava, ali i na propuste koje su neki osjetili.

Skupu, kojem su nazočili predstavnici civilnih udruga, političkih stranaka i sindikata, a koordinira ga Kuća ljudskih prava, obratio se i Paolo Berizzi iz Delegacije EU u Hrvatskoj. Ocijenio je da je civilno društvo u Hrvatskoj sve jače, pozivajući hrvatske građane da se i dalje zalažu za vladavinu prava te pripremaju za članstvo u EU i pritom budu proaktivni, piše T-portal.

Sanja Sarnavka iz Kuće ljudskih prava navela je da su izravno ‘s terena’ skupili iskustva nevladinih udruga na temelju kojih su zaključili da su u proteklom tromjesečju, od formiranja nove vlasti, uočene naznake pozitivnih promjena u 29 od 112 točaka, što čini četvrtinu zahtjeva Platforme 112.

– Svjesni smo teškog stanja u gospodarstvu, ali napredak Hrvatske ovisi o tome koliko se vladavina prava ugradi u DNA naše zemlje, ocijenila je Jelena Berković iz GONG-a.

Navela je da je od 35 zakona, samo jedan – izmjene zakona o javnom okupljanju – prošao zadovoljavajuću i transparentnu proceduru kad je riječ o savjetovanju s civilnim društvom te upozorila na ‘zabrinjavajuću tendenciju’ upućivanja brojnih zakona u hitnu proceduru u Sabor.

Iz Platforme 112 pak smatraju da bi se hitnost procedure svakako mogla odnositi na ukidanje zakona o ništetnosti, ‘čisti populistički potez bivše vlasti’, no prioritet im je, kažu, ispunjavanje zahtjeva za temeljitom revizijom sustava oduzimanja poslovne sposobnosti koji se odnosi na 17.000 osoba.