U fokusu

deseti rođendan popularnog festivala

Otvorenje Queer Zagreba ili kako biti viđen na mondenom mjestu!

Otvorenje Queer Zagreba ili kako biti viđen na mondenom mjestu!

Darko Vaupotić

Otvorenje destog po redu, a ujedno i zadnjeg Queer Zagreb festivala okupilo je i ove godine crem de la crem umjetničke scene metropole. Kako je objasnio i sam direktor festivalskog programa Zvonimir Dobrović, umjetnički i aktivistički učinjeno je i više nego dovoljno kroz Queer Zagreb zadnje desetljeće te je vrijeme ustupiti mjesto nekim novim revolucijama.

Inicijalna pojava queer koncepta u afričkim i nekim azijskim zemljama, istrošenost iste teme na zapadu prožima se kroz čitavi ovogodišnji program. Ove godine organizator je još jednom objedino izvedbeni, filmski, likovni i clubbing program, slaveći proteklih deset godina i stavljajući točku na i jednoj revolucionarnoj dekadi.

{slika}

Lukavo, prva projekcija i samo otvorenje festivala obilježio je film Elles, s prekrasnom Juliette Binoche u ulozi Anne, francuske istraživačke novinarke koja, kroz rad na časopisu Elle, otkriva priču o prostituciji među studenticama. Prateći neočekivani put i seksualna iskustva dviju studentica, sama Anne otkriva besmisao i učmalost vlastitog buržujskog života. Ispresjecan sekvencama ekspilcitnog seksa studentica sa srednjovječnim muškarcima i njene vlastite automatizirane svakodnevice, gledatelj ubrzo stječe dojam se kod Anne iz osjećaja gađenja stav prema mladim prostitutkama mijenja do blage zavisti.

{slika}

Gužve na blagajnama i čitava parada dođi-i-budi-viđen osoba utihnula je već po završetku filma. No, već sljedeći film donio je osvježenje. Film Kietha Kartmana Trebao bi upoznati moga sina nezasluženo je okupio tek dvadesetak posjetitelja. Do kasnog početka te projekcije u dvoranu se moglo ući bez ulaznice, te su i sami organizatori izgubili niti rasporeda projekcija već nakon samog otvorenja. No, valjda je tako kada se slavi okrugli deseti rođendan festivala, koji je na samim svojim početcima bio redovno popraćen prosvjedovanjima i negodovanjem konzervativnih građana i građanki Lijepe Naše, a danas će valjda doći do akcije da Queerovci nastave istim tempom i iduće godine.

Stoge, svakako preporučamo posjetiti bogati program ovogodišnjeg Queer Zagreb festivala imajući na umu raznolik i jedinstven sadržaj koji i ove godine otvara oči, daje nove perspektive i oplemenjuje kulturnu scenu grada.

Raspored projekcija i predstava pogledajte OVDJE !