U fokusu

Milanović kao Obama?!

Vlada priprema novi zakon o registriranom partnerstvu

Nakon što je Obama podržao gay brakove, i Milanović je krenuo u ofenzivu. Iako se Kukuriku koalicija tijekom kampanje odbijala jasno očitovati o pitanju izjednačavanja prava homoseksualnih parova s pravim heteroseksualnih parova, čini se da se Vlada ipak odlučila uhvatiti u koštac s ovim tzv. osjetljivim društvenim pitanjem. Pa ako su mogli suprotno Planu 21 povećati PDV, što ne bi suprotno Planu 21 napravili i nešto uistinu važno i vrijedno.

Vlada priprema novi zakon o registriranom partnerstvu

‘Mislim da moramo ići korak naprijed, po uzoru na najnaprednije države svijeta. Davanjem jačeg civilnog pravnog uporišta istospolnim zajednicama nikome neće biti oduzeta stečena prava. Bit je stvari u tome da se određenom krugu ljudi, koji su također članovi naše zajednice, da određena veća pravna sigurnost. O tome moramo javno i transparentno razgovarati, jer ljudska prava su jednostavno ljudska prava’, kazao je hrvatski premijer za Jutarnji list, čime je nedvosmisleno najavio kako njegova Vlada namjerava omogućiti gay parovima registraciju partnerstva.

‘Pogledajmo malo kako funkcioniraju, djeluju i kakve propise donose druge države kao što su to, primjerice, katolička Španjolska, Portugal, a da ne govorimo o nordijskim državama’, pojasnio je premijer. Upravo u zemljama koje je spomenuo Milanović prava istospolnih zajednica su regulirana obiteljskim zakonima, brak ima nediskriminirajuću definiciju, a u skladu s tim izjednačena su im sva prava, pa tako i posvajanje djece.

Više!

Iz Iskoraka i Kontre pozdravljaju ovu inicijativu, ali i napominju:

“Također, krajnje je vrijeme da državne institucije prestanu zatvarati oči pred stvarnošću i da reguliraju prava djece koja žive u istospolnim obiteljima. Takva djeca u Hrvatskoj postoje i zbog lošeg zakonodavstva trpe diskriminaciju. To su biološka djeca jednog od partnera iz bivših veza, djeca začeta nakon medicinski potpomognute oplodnje obavljene u drugim zemljama ili djeca koju je jedan od partnera, kao samac, posvojio. Radi se o djeci koja već žive u takvim obiteljima, ali u velikoj pravnoj nesigurnosti: ona nemaju pravo nasljeđivanja od roditelja koji im nije biološki, taj roditelj ne može ostati na bolovanju ako je dijete bolesno, ne može preko sebe dijete zdravstveno osigurati, ne može ga odvesti u bolnicu niti posjećivati, ako se roditelji rastanu, drugi roditelj nema pravo na viđanja niti obvezu plaćanja alimentcije. Često nam dolaze roditelji djece i pitaju: što ako se meni nešto dogodi? U tom slučaju dijete ne može automatski nastaviti živjeti s drugim roditeljem jer mu on to formalno nije. Ovdje se radi o ozbiljnoj diskriminaciji jednog dijela djece na koju ne smijemo žmiriti niti se pravdati da hrvatsko društvo za njih još nije spremno.”

Cijelo priopćenje pročitajte ovdje.