Vijesti

23.03.2009. 10:29:41 - Lada Kalmeta (Slobodna Dalmacija)

Bossing - novi oblik zlostavljanja radnika i radnica

Savez samostalnih sindikata Hrvatske (SSSH) za Zadarsku županiju rekorder je u Hrvatskoj po dobivenim radnim sporovima i sudskim presedanima koji su otpuštenim radnicima donijeli milijunske iznose za neisplaćene plaće i druge povrede radnog prava, no u posljednje se vrijeme stručnjaci SSSH ne mogu 'obraniti' od prijava za radno ili seksualno uznemiravanje na poslu - samo u ovoj godini mobing je prijavilo 70 osoba, a lani više od 400.

- U sudskim postupcima u Zadru trenutačno je pedesetak slučajeva mobinga, a do sada smo ih više od stotinu riješili nagodbom s poslodavcima. Žrtve su dobile odštetu, u posljednjem slučaju ženi je isplaćeno 50 tisuća kuna. U velikom broju slučajeva imamo potporu menadžmenta tvrtki, koji najčešće ne štite zlostavljače - kaže pravni zastupnik SSSH za Zadarsku županiju Vedran Uranija, dobitnik Nagrade grada Zadra za osobite zasluge u zaštiti i promicanju radnih i socijalnih prava.

Zadar je pionir u Hrvatskoj u procesuiranju mobinga, jer je slučaj seksualnog uznemiravanja u zadarskom "Intersparu" procesuiran temeljem policijske kaznene prijave i optužnog prijedloga zadarskoga Državnog odvjetništva, a ne, kao do tada, pokretanjem privatnih tužbi i parnica.

- Iznimno je važno da su se institucije države konačno, prvi put, 'involvirale' u procesuiranje mobinga. Slučaj 'Interspar' je primjer kako tu vrstu zlostavljanja treba rješavati.

Mobing je potrebno hitno inkorporirati u Kazneni zakon, kao što je u većini zemalja EU-a, a ne da se snalazimo korištenjem odredaba Zakona o radu ili Kaznenog zakona. U Hrvatskoj je trenutačno evidentirano oko šest tisuća slučajeva mobinga - kaže Uranija.

 

Degradiranje

Prijavljene slučajeve mobinga zadarski SSSH klasificira u četiri skupine: prva je "klasični" seksualni mobing po modelu "posao ili krevet", dok ostala tri spadaju u radni mobing: strateški mobing, bossing i emotivni mobing.

- Bossing provode šefovi, najčešće srednje stručne spreme, prema radnicima nižeg ranga, koje vrijeđaju, kleveću, iživljavaju se na njima naređujući im da rade neodgovarajuće poslove.

Strateški mobing nam buja sada, u vrijeme recesije, jer se perfidno prisiljava radnike da sami daju otkaz, pa poslodavac tako izbjegava plaćanje otpremnina i svih materijalnih prava po kolektivnom ugovoru. Radnici sami odu, jer su prethodno izmaltretirani neosnovanim smanjivanjem plaća, degradiranjem na druga radna mjesta, uvredama i klevetama - kaže Uranija, dodajući da je emotivni mobing od svih najperfidniji.

- On jedini ide 'po horizontali', između kolega na poslu, a najviše su mu izloženi javni djelatnici, posebno oni iz medija. Imam jako puno prijava, radi se o međusobnim podmetanjima, denuncijacijama, plasiranju dezinformacija i klevetanju, a sve zbog trke za uspjehom i karijerom - kaže Vedran Uranija.

Tagovi: mobbing, seksualno uznemiravanje, sindikati

Vezani članci:

Facebook komentari

Stup srama

Iz drugih medija

AEM