U fokusu

mary robinson, bivša irska predsjednica:

‘Svjetski čelnici srozavaju ženska prava’

‘Svjetski čelnici srozavaju ženska prava’

Mary Robinson, bivša irska predsjednica i visoka povjerenica UN-a za ljudska prava, mišljenja je da su ženska prava pod napadom već 20 godina, nakon što svjetski vođe nisu nastavili štititi reproduktivna prava zajamčena na sastancima na vrhu 1994. godine u Kairu i 1995. godine u Pekingu.

Njezini komentari pojavili su se uslijed ugrožavanja zaštite planiranja obitelji u mnogim zemljama od strane vjerskih konzervativaca. Na primjer, zbog primjedbi Vatikana i drugih država iz međunarodnog ugovora postignutog u Rio de Janeiru prošlog mjeseca, uklonjene su određene potpore reproduktivnim pravima.

Robinson shvaća da je unutar UN-a morao biti postignut kompromis, ali se pita jesu li se prava morala svesti na najniži zajednički nazivnik. Mary Robinson je također pozdravila sastanak na vrhu u organizaciji Gates fondacije čije je raspoloženje, prema njezinim riječima, suprotno raspoloženju konzervativaca koji su značajno otežali političku i financijsku potporu planiranju obitelji.

Njezino mišljenje podržava Zohra Moosa, članica Action Aid organizacije koje smatra da su UN-ovi dogovori postignuti u Kairu i Pekingu trebali štititi ženska prava, a ne kontrolirati vrijeme i broj djece ženama u državama u kojima ljudska prava nisu sadržana u zakonima.

“To je zastrašujuće! Umjesto da napreduju, ženska prava očito nazaduju”, upozorila je.

Više pronađite OVDJE!