U fokusu

Počelo suđenje antiputinovskim pankericama

Počelo suđenje antiputinovskim pankericama

Početkom prošlog tjedna napokon je počelo suđenje aktivističkom kolektivu Pussy Riot za “huliganizam iz vjerske mržnje ili neprijateljstva”. Tolokonikova, jedna od uhićenih žena, istaknula je kako je njihov cilj bio iskazati nezadovoljstvo pozivom poglavara Ruske pravoslavne crkve da se glasa za Putina, čija je politika autoritarna i antifeministička. “U pjesmi “Djevice Marijo, otjeraj Putina” htjele smo pokazati reakciju mnogih Rusa na poziv patrijarha da se glasa za Vladimira Putina na predsjedničkim izborima 4. ožujka 2012. godine. Perfomans u crkvi Krista Spasitelja nije bio motiviran vjerskom mržnjom. U Crkvi nismo izrekli nijednu uvredljivu riječ na njen račun, na račun vjernika ili Boga”, kazala je.
Tolokonikova je izrazila žaljenje ako je njihov nastup nekoga uvrijedio, nazivajući ga “etičkom pogreškom”. Ona, kao i ostale dvije zatvorenice, izjavljuju da nisu krive za huliganizam iz vjerske mržnje. Obrani je dano malo vremena da prouči optužnicu s više od 2800 stranica. Ona je radi toga tražila odgodu suđenja na mjesec dana, ali ovoga puta suđenje nije odgođeno. Odvjetnik Pussy Riota, Mark Feygin, dostavio je sudu popis od 34 svjedoka koje bi htio pozvati da svjedoče, a među njima su i Kiril i Putin. Sud je i to odbio. Jedna od odvjetnica Pussy Riota, Violetta Volkova, kazala je i da su njezine klijentice bile probuđene u pet sati ujutro i satima držane u malenoj prostoriji bez doručka prije nego što su izvedene pred sud. “Suđenje traje 11 sati na dan i našim klijenticama se ne dopušta da dovoljno jedu i spavaju.”
 
Uhićenje žena iz Pussy Riota podijelilo je Rusku pravoslavnu crkvu i općenito rusku javnost. Neki njihovu akciju nazivaju blasfemičnom smatrajući da Pussy Riot zaslužuje zatvorsku kaznu, dok se drugi žale da ih se tretira kao da su počinile teroristički napad. Iz drugih pak krajeva svijeta stiže uglavnom bezrezervna podrška Pussy Riotu. Aktivisti za ljudska prava traže oslobođenje žena iz Pussy Riota, organiziraju prosvjede, nose balaklave kao znak protesta, štrajkaju glađu, sakupljaju donacije i pozivaju na potpisivanje peticije. Mnogi poznati umjetnici šalju pisma podrške, nose u javnosti majice s natpisom “Free Pussy Riot”, a neki u znak prosvjeda odbijaju održavati koncerte u Moskvi.

Daljnji slijed događanja možete na pratiti na FreePussyRiot.org i facebook-stranici pokreta Free Pussy Riot Now! (Putin, fear no art.), a pisma podrške možete slati na mail-adresu pussysolidarity@gmail.com.

 

O PUSSY RIOT

Ideja o stvaranju te ruske grupe javila se još u proljeće 2011. godine, kada su članice grupe Voina počele proučavati djelovanje američkog ženskog riot grrrl pokreta. Pussy Riot temelji se na etici punka i političkom, feminističkom aktivizmu. Sastoji se od 10-ak članova (izvođači, snimatelji itd.) koji naizmjenično sudjeluju u performansima, skrivajući svoj identitet od javnosti. Od početka je Pussy Riot izvodio pjesme feminističkog i antiputinovskog sadržaja na javnim mjestima u Rusiji. Putinov režim članovi nazivaju “seksističkim”, zalažući se za prava žena i gay populacije te kritizirajući ograničavanja slobode izražavanja u Rusiji. Na naslovnice ruskih novina dolaze nakon performansa na vrhu bazilike na Crvenom trgu gdje izvode stihove upućene Putinu: “Revolt In Russia, Putin Got Scared”. Akcija je završila uhićenjem i puštanjem nakon plaćanja kazne.

Globalnu medijsku pažnju dobivaju nakon prosvjednog čina u katedrali Krista Spasitelja u Moskvi koji su snimile i stavile na YouTube. Snimku je pogledao poglavar Crkve patrijarh Kiril i navodno kontaktirao samog Putina i policijski vrh. Dva tjedna kasnije tri su članice benda prepoznate na snimci, uhićene i sada im prijeti kazna od sedam godina zatvora! Optužene su za huliganizam, iako ruski zakon propisuje da je za takvu optužbu potrebno učiniti materijalnu štetu ili nekome ugroziti zdravlje, što članice Pussy Riota nisu učinile. Nadežda Tolokonikova (22), Marija Aljokina (24) i Jekaterina Samucevič (29) na početku su štrajkale glađu, a kasnije su se žalile na nehumano postupanje i uvjete u zatvoru u kojem ih ne mogu posjetiti niti članovi obitelji (Tolokonikova i Aljokina imaju i djecu). Odbijena im je mogućnost plaćanja jamčevine, suđenje je u više navrata odgađano, a u lipnju im je određen pritvor do siječnja 2013. godine.