U fokusu

Prosvjed protiv bestsellera koji poručuje: "nasilje u kući je seksi"

Spaljivanje “Pedeset nijansi sive”

Spaljivanje “Pedeset nijansi sive”

Aktivistička skupina Wearside Women in Need bavi se borbom protiv nasilja u obitelji i pomaganjem žrtvama nasilja. Njihova sljedeća akcija naizgled odudara od ovog opisa: naime, skupina organizira javno spaljivanje bestselera Pedeset nijansi sive (Fifty Shades of Grey) autorice E. L. James. Akcija je zakazana za 5. studenog, dan kad je Guy Fawkes pokušao spaliti londonski parlament (tzv. Guy Fawkes´ Day).

Predsjednica skupine Clare Phillipson objasnila je da se radi o prosvjedu protiv “knjižnica koje rasipaju i krivo koriste javni novac kako bi kupile knjigu koja kaže: nasilje u kući je seksi.”

Slagali se s akcijom ili ne, skupina je već uspjela privući pozornost medija na moguću problematičnost Jamesine knjige i temu obiteljskog nasilja. Izdavač Jamesine knjige Random House opovrgnuo je optužbu, naglašavajući da knjiga prati odnos “dvoje odraslih ljudi koji dobrovoljno sudjeluju u vezi.” Dodali su i da u knjizi uživaju milijuni čitatelja, i to poglavito žena.

Začudo, ovo neće biti prvo spaljivanje Jamesinog romana. U srpnju 2012. godine radijski voditelji iz Ohia Chad Zumock iAlan Cox također su organizirali spaljivanje istih knjiga. Doduše, oni su bili motivirani tek time što im je knjiga ‘grozna’ i ‘smeće’.

{slika}