U fokusu

Urugvaj će biti druga latinoamerička zemlja s legalnim abortusom

Urugvaj će biti druga latinoamerička zemlja s legalnim abortusom

nytimes.com

Urugvaj priprema legalizirati abortus, što je revolucionarni potez u Latinskoj Americi, gdje niti u jednoj državi, osim Kube, žene nemaju na to pravo. Nakon što se odobri u Donjem domu urugvajskog parlamenta, prijedlog će se vratiti u Senat za odobrenje promjena, ali je predsjednik José Mujica rekao da će omogućiti da taj prijedlog postane zakon.

Ovaj prijedlog bi mogao dati ženama pravo na legalni pobačaj tijekom prvih 12 tjedana trudnoće, te dekriminalizaciju kasnijeg termina pobačaja ukoliko je majčin život u opasnosti ili kad je fetus toliko deformiran da neće preživjeti. U slučajevima silovanja, pobačaji bi bili legalni tijekom prvih 14 tjedana.

Cilj ovog prijedloga je smanjiti broj ilegalnih pobačaja u Urugvaju čija brojka se prema nekim procjenama penje i na 30 000 godišnje, rekao je Iván Posada iz Nezavisne stranke lijevog centra, svojim kolegama zastupnicima. Posada je napisao zakon, a očekuje se kako bi mogao osigurati 50. glasova protiv oporbenih 49.

Žene koje zahtijevaju pobačaj, prije toga će se morati konzultirati sa tri stručnjaka, takozvanim odborom za razmatranje – ginekologom, psihologom i socijalnim radnikom – te objasniti svoj zahtjev i slušati savjete o alternativama, uključujući usvajanje i usluge podrške kako bi odlučile zadržati dijete. Nakon toga žena mora čekati još pet dana, kako bi razmislila o posljedicama tog čina prije same procedure.

Važno je da žena koja se odluči na pobačaj prisustvuje ovom sastanku gdje će biti informirana, saznati za sve opcije, te da može slobodno birati, rekao je Posada.

Odbor za razmatranje treba dobiti i očevo mišljenje, ali samo ako žena pristane. Žene mlađe od 18 godina moraju pokazati pristanak roditelja, ali oni mogu tražiti odobrenje od suca ako nisu voljni ili u stanju uključiti roditelje u odluku. Na takve zahtjeve reagirali su Amnesty International i druge udruge koje tvrde da će slojevi birokracije stvoriti prepreke, te da se abortus neće moći izvest unutar 12 tjedana, čime se prisiljava i žene i zdravstvene djelatnike na kriminalne radnje. Ovo nije zakon za koji smo se borili više od 25 godina, rekla je Marta Agunin, iz urugvajske nevladine organizacija Žene i zdravlje.

Zakonu se očekivano protive i katoličke i evangelističke institucije, koje zajedno s javnim bolnicama omogućavaju dio zdravstvene zaštite u Urugvaju.

Kuba, koja dopušta pobačaj u prvih 10 tjedana trudnoće, je jedina zemlja u Latinskoj Americi gdje je legalan pobačaj uobičajen. Argentina i Kolumbija dopuštaju samo u slučaju silovanja ili kada je majčin život ugrožen. Kolumbija također to dopušta kada postoji dokaz fetalne deformacije. Meksiko je ustrojen gotovo jednako kao i SAD, zemlja je podijeljena na 31 saveznu državu i federalni distrikt, glavni grad. Svaka federativna država ima svoje zakone, tako da je pobačaj, isto kao i gay brakovi dozvoljen samo u glavnom gradu, Mexico Cityju.

Mnoge države Latinske Amerike ne dopuštaju pobačaj ni pod kojim uvjetom.

Prevela i prilagodila Arijana Kladar