U fokusu

Zakon o javnom redu i miru pun rupa

Zakon o javnom redu i miru pun rupa

Skitnja, prostitucija, prošnja (žicanje), kockanje, seks ili vršenje nužde u javnosti, drskost prema službenim osobama i slične nepodopštine dio su sadržaja novog Prijedloga Zakona o prekršajima protiv javnog reda i mira koji je u četvrtak na sjednici Vlade predstavio ministar policije Ostojić, a izazvao je burne reakcije u javnosti. Građanske udruge su, kao i premijer Milanović na Vladinoj sjednici, zamjerile ministru policije što o zakonskom prijedlogu nije provedena nikakva javna rasprava. Ženske udruge je posebno razljutio dio koji se tiče prostitucije

‘Ona bivša vlast imala je barem toliko obzira da, bez obzira uvažavali ih ili ne, prije donošenja nekog zakona barem pozovu na javne rasprave razne nevladine udruge i organizacije, dok to od ove Vlade trebamo kumiti i moliti. Po svom, uvjetno lijevom i liberalnijem političkom smjeru, ovaj bi saziv trebao biti – kao – daleko socijalno osjetljiviji, ali otkad su zasjeli u svoje fotelje mi s njima, slobodno mogu reći, imamo jako loš odnos’, izjavila je Sanja Sarnavka iz udruge B.a.b.e. dodavši kako se od njih, a koliko je upoznata, niti od drugih udruga, nije tražilo nikakvo mišljenje niti ih se uopće kontaktiralo.

‘Ovaj genijalan Ostojićev prijedlog (što se tiče dijela o prostituciji) koji bi, čini se, trebao pratiti onaj skandinavski koji već polučuje značajne rezultate, jednostavno je kontradiktoran – šuplja priča. Po spomenutom se modelu ne kažnjava prostitutke, već samo ‘kupce’ njihovih usluga, što je i bit cijelog sistema – uništi potražnju, nestat će i ponuda. Drago mi je zato što je premijer bio barem toliko razuman i svojom izjavom o tome da prijedlog jednog ovakvog zakona zahtijeva iscrpnu javnu raspravu prije donošenja opali packu ministru Ostojiću za nepromišljenost‘, zaključila je Sarnavka dodajući da se apsolutno ništa ne radi na tome da se žene koje se bave ‘najstarijim zanatom’, a koje u 90 posto slučajeva to ne žele raditi, već su na ovaj ili onaj način prisiljene na to, na neki način zaštite i da im se pomogne izaći iz tog marginalnog dijela društva, da im se pomogne vratiti samopoštovanje.

Tko će zaštiti građane od drskih policajaca?!

Nadežda Čačinović, profesorica s Filozofskog fakulteta u Zagrebu, smatra da vrijeđanje policijskih službenika zasigurno nije ni civilizirano niti dopustivo, ali ako se ovako visokim kaznama zaštiti policijske službenike zbog drskosti prema njima, zapitala se: ‘A tko će i kako zaštititi građane od drskosti i omalovažavanja s druge strane? Meni se vrlo često događa da me policajac od svojih 20-ak godina oslovljava s ‘ti’, što kao profesorica i gospođa u svojim zrelim godinama smatram izrazito nepristojnim. Kako da se sada usudim tome službeniku odvratiti kako je nepristojan i neodgojen kada me on zbog toga može privesti, odvesti na sud, i može mi se dogoditi da me se kazni drakonskom kaznom?’

S njom se složila i Đurđica Kolarec iz udruge Žena žrtava rata, rekavši kako podržava ministrov prijedlog da se kažnjava ‘kupce’, ali da bi ga rado priupitala zašto je ostavio i kažnjavanje prostitutki u svom prijedlogu. ‘Ministra Ostojića pitala bih koliko žena u prostituciji poznaje ili koliko je svjedočanstava žena ili istraživanja pročitao da se može zalagati za kažnjavanje žena koje su žrtve prostitucije.
Milanovića pak kani li se zalagati da država Hrvatska legalizira prostituciju, postane svodnik i popravi državni proračun na račun ženske patnje, te mu poslala tekst o rezultatima legalizacije u Njemačkoj koja mu je toliko draga. Napose, uputila bih pitanje i svekolikom puku i pojedincima u njemu koji smatraju kako ‘nešto što se ne može iskorijeniti treba legalizirati’ (ubojstva se iskorijeniti ne daju pa nikom na pamet ne pada amnestirati počinitelje) – ako mislite da prostitucija jest ili treba biti posao kao svaki drugi, hoćete li svoju kćer, sestru ili djevojku usmjeravati da se time bavi? Do kada će prolaziti licemjerstvo da je to ‘zbog brige za žene jer će njima biti bolje’. Žene u prostituciji nisu neke ‘druge žene’ – i one su nečije majke, kćeri, sestre!’, rekla je Kolarec.

Pravobraniteljica za ravnopravnost spolova Višnja Ljubičić
istaknula je da je na postojeći prijedlog Zakona o prekršajima protiv javnog reda i mira u dijelu koji se odnosi na problem prostitucije iznijela primjedbe MUP-u RH još u travnju ove godine.

Upozorila je, kaže, kako ogromnu većinu osoba koje nude ili pružaju seksualne usluge za novac čine žene, bilo da to rade samostalno ili u okviru prostituiranja organiziranog po drugim osobama.

‘Ogromna većina tih žena to čini jer nemaju drugog načina da osiguraju vlastitu egzistenciju, ili egzistenciju osoba koje uzdržavaju (djece, roditelja i dr.). Također je dio njih i ovisno o narkoticima ili alkoholu. Stoga smatram kako je nužno osobe koje nude seksualne usluge osloboditi od odgovornosti za prekršajno djelo bavljenja prostitucijom, jer njihova participacija u takvom ponašanju ne može biti smatrana dobrovoljnom u širem smislu, jer je uzrokovana (najčešće) ekonomskom nuždom’, kaže pravobraniteljica. Stoga smatra da kažnjavanje osoba koje nude seksualne usluge neće dovesti do smanjenja iste društveno štetne pojave.

Svi sugovornici Ostojićev su prijedlog, slikovito rečeno, opisali kao švicarski sir – prepun rupa i nedorečenosti. A što je najgore, opisali su ga i kao servilan pokušaj dodvoravanja našem pretežno katoličkom društvu koje ne može biti dalje od te definicije. Zar su sve prostitutke, skitnice i prosjaci svojom voljom na dnu hranidbenog lanca?

Zar biti socijalna država znači kaznom od pet tisuća kuna kazniti čovjeka koji u kartonskoj kutiji spava pod mostom? Sve ove reakcije, kako javnosti i medija, tako i samih saborskih zastupnika, dovoljan su pokazatelj da se ovaj Prijedlog treba dobrano doraditi i potkrijepiti, ako je potrebno, ne jednom, nego s koliko god javnih rasprava je potrebno.