U fokusu

FYEG osudio otkazivanje Parade ponosa

FYEG osudio otkazivanje Parade ponosa

Prošlog je tjedna osim beogradskog tjedna ponosa, koji je trebao biti uvertira u otkazanu Paradu ponosa, održan i drugi po redu seminar ‘Queering Green Theory / Greening Queer Theory’. Event je organiziran u suradnji s lokalnom članicom FYEG-a, Zelenom Omladinom Srbije, a povodom otkazivanja Pridea na kojem su htjeli sudjelovati i polaznici seminara, izdali su priopćenje kojim su osudili otkazivanje povorke.

Podsjetimo, seminar je bio organiziran za preko 50 aktivista iz svih područja Europe planski upravo u vrijeme Beograd Pridea kako bi se obogatio sa lokalnim inputom, no institucionalna homofobija ipak je bila jača.

Kako je izjavila Terry Reintke, jedna od glasnogovornica FYEG-a, aktivisti su više nego razočarani što je povorka otkazana za još jednu godinu. “Radi se o tužnom danu za LGBTIQ pokret u čitavoj Europi. Nacionalistički i homofobni dijelovi društva ne smiju imati moć nad slobodom govora i okupljanja”, rekla je.

Glasnogovornica ZOS-a, Katarina Pavlović, dodala je kako je ovo drugi put kako je ista metoda organizacije Pridea propala te kako bi neki novi oblici borbe protiv represije trebali biti osmišljeni. “Borba treba biti kontinuirana, ne samo za vrijeme Pride Weeka ili priprema za Pride”, rekla je.

Nikola Mladenović, član ZOS-a zaključio je kako vlasti u Srbiji nedostaje razumijevanja važnosti ovakvog eventa: “Ovo je mogao biti simbol nade za LGBTIQ zajednicu u Srbiji i diljem regije a vlast je morala uspjeti makar to osigurati”.

Posljednji u nizu seminara ‘Queering Green Theory / Greening Queer Theory’ u planu je za prosinac u Bosni i Hercegovini.

Članovi seminara pridružili su se nizu drugih koji su poslali videopodršku Prideu,  a evo i video kojeg su uploadali na YouTube.