U fokusu

Održana tribina: ženska posla/muška posla

Održana tribina: ženska posla/muška posla

Udruga Bacači Sjenki održala je  tribinu “Ženska posla/Muška posla – o emancipaciji i ravnopravnosti” u cilju istraživanja za novi projekt pod imenom MŽŽM.EDU

U petak, 11.10. u knjižnici Bogdan Ogrizović održana je tribina u kojoj su sudjelovali osnivač Bacača Sjenki Boris Bakal, Biljana Kašić sa Sveučilišta u Zadru, Rada Borić iz Centra za ženske studije, Barbara Blasin grafička dizajnerica i Stanko Juzbašić.

Nakon  podužeg Bakalova uvoda o samoj udruzi i predstavama  raspravu je preuzela Rada Borić otvorivši aktualnu temu legalizacije prostitucije. Mišljenja su bila podijeljena, a Stanko  Juzbašić je na to kazao kako je i sam živio u Nizozemskoj te “Kako se radi  o trgovini usluga u kojoj muškarac ulazi isključivo kao klijent”. Pričalo se o povijesti prostitucije u Zagrebu te o žudnji koja tjera ka prostituciji. Od prostitucije došli smo do teme nasilja u prostituciji i širem životnom krugu u kojem Biljana Kašić tvrdi  prostitucija je nasilje.

Prema predviđenom dnevnom redu dotakli smo se  teme ravnopravnosti pred zakonom u kojemu jedna od sudionica – studentica prava kako ‘mi nismo spremni na to’ referirajući se na novi europski zakon o osamnaestodnevnom dopustu za muške roditelje.

Poražavajuća činjenica, koja dolazi iz islamskog svijeta – što čini ¼ cijelog svijeta,  jest da se termin ravnopravnost zamijenio terminom komplementarnost. “Žene se još uvijek moraju boriti za svoja prava” rekla je Borić te istaknula kako je “65 posto žena visoko školovano u arapskom svijetu, ali samo 13 posto radi. Postavlja se pitanje koliko je edukacija zaista važna i koliko je osvješćivanje nužno samim time što još uvijek na sveučilištima u Hrvatskoj ne postoje ženski studiji.

Govorilo se i o neravnopravnosti žena u javnim profesijama koja je dovela do emancipacije. Biljana Kašić rekla je kako je emancipacija ‘zrcalila ideju promjene’.

Međutim dobili smo nedovoljno informacija o tome što je emancipacija i od čega se zapravo emancipiramo. Na kraju smo zajednički shvatili da o roditeljstvu ništa ne znamo na što se javilo nekoliko mama iz publike s pričama o generalnoj naturalizaciji majčinstva.

S obzirom na manjak vremena i stidljivu publiku, načete su sve od navedenih tema: nasilje, ravnopravnost pred zakonom, edukacija, emancipacija i roditeljstvo, ali nedovoljno raspravljane. Na samom kraju Boris Bakal rekao je da je “ovo jedna od mnogih tribina koje će tek uslijediti”.