U fokusu

Novi zločin iz mržnje u zagrebačkom noćnom prijevozu

Mladić i djevojka napali gej par

Mladić i djevojka napali gej par

“Pederčine, gubite se odavde! Koji kurac radite ovdje?” – samo su neke riječi su koje je morao trpjeti 24-godišnji student dok mu se niz lice slijevala krv zbog jakog udarca u područje nosa. Dogodilo se to na očigled prepunog noćnog autobusa, linija broj 34 u smjeru Trešnjevke, 20. listopada oko 2:10 sati ujutro na autobusnoj postaji kod Tehničkog muzeja, kada su napadač i njegova djevojka, izlazeći iz autobusa, podmuklo i kukavički, sleđa napali 24-godišnjaka i njegovog partnera, inače državljanina Španjolske. Nakon prvog udarca u nos, napadač je nastavio vrijeđati i udarajući nogama, sve uz podršku i bodrenje svoje djevojke, te je tom prilikom ozlijedio i španjolskog državljanina. Napad je prestao kada je vozač uspio zatvoriti vrata autobusa.

Napad je kao zločin iz mržnje odmah prijavljen policiji koja uz oštećene ima iskaz jednog svjedoka, dok je i Zagreb Pride umeđuvremenu došao do tri svjedokinje koje su spremne dati iskaz u korist oštećenih. O cijelom događaju obaviješteno je i španjolsko veleposlanstvo. Podsjetimo da su u nedavnom napadu protiv lezbijskog para upravo svjedoci bili ključni faktor pronalaska i identifikacije napadača, stoga apeliramo na sve građane i građanke koji/e imaju saznanja o tome tko su napadači, da se jave u VII. Policijsku postaju Trešnjevka, u Nehajskoj ulici ili direktno Zagreb Prideu. Napadač je svjetlije puti, jako kratke kose, oko 175 cm visine, u ranim 20-im godinama, s izrazitim zagrebačkim naglaskom, dok je djevojka viša od njega, tamne kose sa svjetlijim pramenovima.

U Zagrebu, te na čitavom prostor RH, svatko ima pravo voljeti se, držati za ruke i ljubiti se, svatko ima pravo reći i pokazati u bilo kojem trenutku da je lezbijka, gej, biseksualna ili transrodna osoba, te da je u životnom partnerstvu s voljenom osobom. Nitko nema pravo nikoga tući, udarati ili vrijeđati. To su kaznena djela za koja se odgovara zatvorski i novčano! Ovom prilikom solidarno se suosjećamo sa žrtvama zločina iz mržnje, osobama koje su nas pozvale da im u skladu sa svojim mogućnostima pružimo podršku i pravnu zaštitu. Svojim radom i djelovanjem Zagreb Pride želi i na pravosudnom polju izboriti pobjedu za LGBT zajednicu, poraziti homofobiju i transfobiju, te tako doprijeti izgradnji društva pravde i ravnopravnosti.

Daljnje postupanje Zagreb Pride-a

Odvjetnice Zagreb Pridea podnijet će kaznenu prijavu protiv zasada nepoznatih počinitelja zbog kaznenog djela nasilničkog ponašanja u vezi sa zločinom iz mržnje na štetu gej para. Od zagrebačke policije tražimo da ovom zločinu pristupi krajnje ozbiljno i odmah pronađe počinitelja, te da ovaj napad kvalificira kao kazneno djelo nasilničkog ponašanja, sukladno Kaznenom zakonu, a prema Protokolu o postupanju u slučajevima zločina iz mržnje.