U fokusu

‘Da nije tragična, presuda Aleksandri Ljubi izazivala bi salve smijeha’

‘Da nije tragična, presuda Aleksandri Ljubi izazivala bi salve smijeha’

Damjan Tadić / CROPIX

Ženska udruga Babe! tragičnom je danas nazvala nepravomoćnu presudu protiv bivše glasnogovornice zagrebačke policije Aleksandre Ljube, ocjenivši strašnom činjenicu da je “u državi u kojoj je pokradeno sve što se moglo pokrasti” Ljuba uvjetno osuđena na osam mjeseci zatvora jer je državni proračun oštetila za nešto više od 6000 kuna, i to želeći pomoći svojoj zlostavljanoj prijateljici i njezinoj djeci.

“Da nije tragična, ova bi presuda izazivala salve smijeha”, komentirale su Babe! jučerašnju presudu zagrebačkog Županijskog suda kojom je Ljuba nepravomoćno osuđena na uvjetnu kaznu od osam mjeseci zatvora jer je 2008. na ljetovanje u policijsko odmaralište u Dramlju, na trošak MUP-a, povela prijateljicu i njezino dvoje djece.

“U državi u kojoj je pokradeno gotovo sve što se pokrasti moglo, sudstvo trenira strogoću na službenici koja je htjela pomoći svojoj zlostavljanoj prijateljici i njezinoj djeci odvevši ih na odmor”, ističu u udruzi, napominjući kako je Ljuba 6040 kuna, za koliko je po presudi oštetila državni proračun, naknadno uplatila u državnu blagajnu.

Naglašavaju kako je osuđena svakako trebala vratiti te novce, ali da istodobno ne zaslužuje takvu kaznu.

Babe! podsjećaju da slučajevi poput Kamenskog, Jadrankamena, Dalmacijavina i mnogih drugih nisu ni blizu razrješenja, iako su za posljedicu imali na tisuće ljudi bez posla.

“Ali država uredno i ekspeditivno goni sitne prijestupnike koji su nanijeli štetu vrijednosti jednog slabijeg ručka za dva do tri hrvatska dužnosnika ili dužnosnice. Budemo li ovako nastavili, sigurno iz krize nećemo izaći sljedećih tisuću godina, a odlazak preko granica ostat će najboljom preporukom mladim osobama do kojih nam je stalo”, navode u priopćenju.