U fokusu

Održana “vještičja” promocija knjige Mirele Holy i Sonje Hodak

Održana “vještičja” promocija knjige Mirele Holy i Sonje Hodak

‘E, vala, dobro da je ova mala odje… iz Vlade, a ova druga iz novina. Bar su pošten roman napisale, kad već tamo nisu mogle pošteno radit! Ha?? Nije roman? Ma, dobro knjiga, šta već…’ K.K., ruralna žena, poduzetnica početnica iz okolice Babine Grede‘. Ovo je samo jedna rečenica iz knjige ‘Komunikacijske magije’, koja je proizašla iz pera saborske zastupnice SDP-a Mirele Holy i novinarke Sonje Hodak.

Ova knjiga o PR-u, medijima, političarima i uspjehu, u rukama čitatelja trebala se naći i ranije no ovaj dvojac, kojeg veže prijateljstvo i poslovna suradnja, zaključio je kako objava za vrijeme ministarskog mandata Mirele Holy možda i ne bi bio najbolji PR potez.

O ulizivanju šefovima, licemjerju u politici, odnosu s novinarima ‘vještice’ Holy i Hodak autoironično progovaraju uz dozu britkog humora. Dobro, i poneku psovku.

Što je to Holy, koja je iz Vlade izletjela u roku od šest mjeseci kao bi poslužila kao pokazna vježba za nedopustivo ponašanje, dok faul nije napravila samo ona a sankcije su se dotaknule samo nje, imala za reći, očito je toliko interesiralo njezine bivše kolege iz Vlade, da su se u velikom broju nacrtali na promociji knjige zajedno sa šefom države Ivom Josipovićem (tko je sve bio na promociji provjerite u fotogaleriji na Tportalu). No, nisu se pojavili oni koje Holly u knjizi povremeno i spominje, njezin stranački šef Zoran Milanović ali i od milja u knjizi zvani Pipi, prvi potpredsjednik Vlade Radimir Čačić. Njegovu inkviziciju ove dvije suvremene zagrebačke vještice zacijelo ne bi prošle, a veliki inkvizitor, kojeg je na promociji glumio HTV-ovac Robert Zuber, knjigu i vještice osudio bi na spaljivanje. ‘Pipi više, na moju veliku sreću, nije moja briga’, piše Holy u knjizi koja je udijelila i nekoliko savjeta za sve one koji mile ući u politiku a ostati dosljedni sebi. E ta kombinacija neće ići.

‘Ako ste pretanke kože, ne stupajte u političku savanu i ne plivajte u stranačkim barama….Pojest će vas, probaviti i ispljunuti…‘ A da bi zbog sadržaja knjige bivša ministrica mogla imati problema smatra također jedna bivša, ovog puta predsjednica Vlade, Jadranka Kosor. ‘Vagat će joj se svaka napisana riječ te je puno preduvjeta da ju razapnu, posebice zbog onog što piše o političarima’, rekla je Kosor te dodala kako je ona najbolje upoznata s činjenicom da su u politici ulizice, dodvorice i konvertiti te kako se u tom fahu ne može računati na prijateljstvo.


Iako su autorice, koje su za promociju navukle vještičji outfit, i knjiga, na prvi pogled neozbiljne, šalu na stranu. Božo Skoko, stručnjak za odnose s javnošću rekao je na promociji u Gliptoteci HAZU-a kako je riječ o iznimnoj knjizi i PR priručniku jer je jedna od rijetkih knjiga hrvatskih autora o odnosima s javnošću.

Holy pak samu sebe zove vješticom jer je načula da su joj bivši kolege ministri upravo taj nadimak nadjenuli.’Bilo mi je bitno nekome otvoriti oči, pa makar to bilo i korištenjem psovki’, rekla je Holy te dodala kako je knjiga puna samoironije jer na neki način pljuje političku elitu kojoj i sama pripada.

Iako knjiga ne pruža savjet kako upecati bogatog muža ili se pak obogatiti preko noći, iz nje se može doznati kako natjerati urednike da objave priopćenje ili poznate face da dođu na event ali i shvatiti važnost komuniciranja koje je, kako kažu autorice, najvažnije u poslu.