U fokusu

Britanski stručnjaci za seksualno nasilje najavili posjetu BiH

Prikupljanje dokaza o masovnim seksualnim zločinima

Prikupljanje dokaza o masovnim seksualnim zločinima

Novouspostavljeni tim stručnjaka Ujedinjenog Kraljevstva, oformljen kako bi pomogao žrtvama silovanja i seksualnog nasilja u konfliktima, početkom sljedeće godine doći će u posjet Bosni i Hercegovini. Posjet je dogovoren sredinom studenog, tijekom dvodnevne konferencije u organizaciji Ureda za vanjske poslove UK u Wilton Parku, u Sussexu. 

Govoreći poslije najave ove radne posjete, britanski ambasador u BiH Nigel Casey rekao je kako je ovdašnje iskustvo oko rješavanja ovog pitanja već pomoglo oblikovati način na koji će Vlada Velike Britanije dalje raditi na globalnoj inicijativi protiv seksualnog nasilja u konfliktima.

“Drago mi je što će BiH biti jedna od prvih zemalja koje će početkom iduće godine posjetiti stručnjaci novouspostavljenog tima iz UK. Ovo će biti prilika za daljnje razmatranje načina na koje se može pružiti podrška naporima onih koji rade na rješavanju grozne ostavštine ratnog seksualnog nasilja, kao i aktualnog pitanja nasilja nad ženama u BiH”, rekao je Casey.

Posjeta stručnog tima, specijaliziranog za borbu protiv seksualnog nasilja tokom rata i njegovog sprečavanja, dogovorena je sredinom studenog, tijekom dvodnevne konferencije u organizaciji Ureda za vanjske poslove UK u Wilton Parku, u Sussexu.

Konferencija je ugostila oko 60 sudionika iz 23 zemlje svijeta kako bi se postavile osnove, oblikovale i razvile aktivnosti novouspostavljene inicijative UK u borbi protiv silovanja i seksualnog nasilja u konfliktima.

Inicijativu je pokrenuo William Hague, koji je tokom posjete BiH u listopadu najavio “da će ova zemlja biti prioritet za ekspertski tim”.

Tim čine policajaci, pravnici, psiholozi i forenzičari koji će putovati u ratna žarišta i prikupljati dokaze o masovnim seksualnim zločinima.

Od svih zemalja bivše Jugoslavije, samo su BiH i Kosovo poslali predstavnike na konferenciju u Wilton Parku.

Jedna od šest predstavnica BiH, Lejla Mamut, koordinatorica za ljudska prava nevladine organizacije TRIAL, rekla je da je cilj konferencije predočiti viziju o tome kako će se dalje razvijati inicijativa.

Mamut je dodala da je stekla dojam kako će se inicijativa fokusirati na nekažnjivost, “zaštitom svjedoka, sakupljanjem dokumenata i informacija i izgradnjom mehanizama koji će osigurati procesuiranje svih predmeta seksualnog nasilja”.

Izrazila je zabrinutost za svjedoke i žrtve koji se pojavljuju na sudovima niže instance tokom suđenja za zločine seksualnog nasilja počinjene u ratu.

“Mehanizmi zaštite svjedoka i podrške na nižim instancama nisu adekvatni. Ovim svjedocima je potrebna neprekidna podrška”, rekla je Mamut.

William Hague je svoju inicijativu prvi put predstavio u svibnju ove godine, na londonskoj premijeri filma “U zemlji krvi i meda”, koji se bavi ratnim silovanjima u BiH.

Objašnjavajući potrebu za postojanjem takvog tima, Hague je kazao da je u BiH tokom sukoba ranih devedesetih silovano i do 50.000 žena, ali da su domaći sudovi i Međunarodni kazneni sud za bivšu Jugoslaviju (MKSJ/ICTY) izrekli presude za samo tridesetak direktnih počinitelja.