U fokusu

istospolni brak i vojska

Lezbijsko vjenčanje u West Pointu

Lezbijsko vjenčanje u West Pointu

Sudbonosno “da” pred 250 uzvanika rekle su diplomke Penelope Gnesin i Brenda Sue Fulton u subotu na američkoj vojnoj akademiji West Point, a vjenčao ih je viši vojni kapelan. Gnesin i Fulton zajedno su 17 godina, a 1999. su već izmijenile zavjete u civilnoj ceremoniji, no naravno, u to vrijeme njihov brak nije bio zakonski valjan, prenosi CroL.hr.

Budući da je država New York prošle godine ozakonila istospolne brakove, a predsjednik Barack Obama ukinuo politiku “Don’t ask, don’t tell”, par je napokon dobio priliku ozakoniti svoju vezu. Inače obje žive u New Jerseyu i više bi voljele da su se mogle vjenčati tamo, no ta država (još) nije ozakonila istospolne brakove.

U telefonskom intervjuu za Associated Press, Fulton je kazala kako više nisu mogle čekati te da je kapela za kadete bila izvrsna alternativa.

“Ima dugu povijest i prekrasna je. Tamo sam prvi put čula i izgovorila kadetsku molitvu”, prisjetila se.

Inače, ovo nije prvo lezbijsko vjenčanje u West Pointu – prošlog vikenda su u staroj  vojnoj kapelici zavjete izmijenile njezine prijateljice, mlada poručnica i njezina partnerica.

Fulton je na akademiji diplomirala 1980. godine, u prvoj klasi koja je uključivala i žene, no šest godina kasnije napustila je akademiju, dijelom zato što nije htjela skrivati činjenicu da je lezbijka. Predsjednik Obama joj je prošle godine dodijelio status članice Nadzornog odbora američke vojne akademije.

Jedini je problem, kaže, bio pronaći kapelana jer nijedan od postojećih u West Pointu nije ovlašten za ceremonije istospolnih vjenčanja. Zato su se za pomoć obratile svom prijatelju, pukovniku J. Wesleyu Smithu.

Par je u vjenčanje uklopio i tradicionalni vojni običaj, takozvani “luk od sablji”, kad časnici ili kadeti oko novovjenčanoga para na izlasku iz crkve formiraju špalir s visoko podignutim sabljama.