U fokusu

ženama je dozvoljeno govoriti ukoliko su udane

Sveučilišna kršćanska unija zabranila ženama govoriti

Sveučilišna kršćanska unija zabranila ženama govoriti

Iz Bristola nam stiže potresna priča sa studentskog sveučilišnog online portala. Bristol University Christian Union  je na svojim tjednim sastancima zabranio ženama govoriti.

Ovaj potez reflektira nedavnu odluku Engleske crkve koja odbija  dopustiti ženama da dođu do pozicije biskupa, ignorirajući tako stoljeće borbe za jednaka prava.  Nakon što je proveo  ‘puno vremena  istražujući ovaj problem i slušajući Božje mudrosti’, glavni odbor Christian Union-a  je odlučio kako nije više nije prikladno da žene same podučavaju na sastancima ili nastupaju kao glavne  govornice na vikend gostovanjima.

Ženama je sada zabranjeno govoriti i na tjednim okupljanjima skupine.

No, nije sve tako  crno jer, ženama  je dozvoljeno govoriti ukoliko su udane ( u zajedničkom nastupu sa suprugom), dok one neudane moraju ostati tiho.

CU je evangelička sveučilišna skupina i  po izgledu stvari izrazito je konzervativna.  Međutim, stvarna situacija može biti mnogo kompliciranija.  Pripadnici CU-a komentiraju : “Takva je odluka donesena jer CU nije crkva te smo ujedinjeni oko temeljnih načela evanđelja i u redu je  da žene podučavaju. Međutim, shvaćamo kako je nekima to teško razumjeti, stoga smo odlučili kako žene neće same podučavati na CU skupštinama, neće biti glavne govornice CU vikend gostovanja, ali u paru sa suprugom mogu izlagati. Sve se može u dvoje. To znači da žena može (pa i sama) podučavati na bilo kojem događaju Christian Union-a”.

Jeste li shvatili ovo? Moram priznati, kakva god da je istina, čini se kako CU ima ozbiljnih  problema oko svojih pravila. Što ako žena bez pratnje iz neformalnog razgovora počne držati predavanja? Što ako muž skokne van prostorije, a žena nastavi govoriti? Imaju li asa u rukavu za takve situacije?

Prevela i prilagodila Martina Ardalić