U fokusu

što će biti s medijskim zakonom i strategijom?

‘Živković je smijenjen zbog medijskih korporacija i političkih lobija’

‘Živković je smijenjen zbog medijskih korporacija i političkih lobija’

Hrvatsko novinarsko društvo očekuje i zahtijeva da nakon najave smjene dosadašnjeg savjetnika ministrice kulture Milana F. Živkovića ne prestane rad na medijskoj strategiji i medijskim zakonima, prenosi H-Alter.

Ti zakoni i strategija nužni su nužni da potaknu kvalitetnije novinarstvo u Hrvatskoj čije su današnje glavne odrednice nastavak tabloidizacije, trivijalizacije i sve veća dominacija zabavnog novinarstva. Hrvatskoj medijskoj sceni trebaju takve zakonske promjene koje bi te trendove zaustavile i preokrenule.

Ministarstvo kulture pokazalo je posljednjih nekoliko mjeseci interes za medijsku problematiku, dobrim dijelom i zahvaljujući angažmanu savjetnika Milana Živkovića koji je u njemu bio zadužen za medije. Zato ne odobravamo njegovu smjenu i zabrinuti smo zbog nje jer mislimo da je povod za nju bio donekle minoran, a da su zapravo u igri mnogo krupnije stvari – da se medijska strategija i reforma potpuno zaustave.

Interes za očuvanjem postojećeg stanja mogle bi imati glavne medijske korporacije i politički lobiji.

Među zaključcima HND-a na godišnjoj skupštini koja je završena ovog vikenda, istaknuta je nužnost da HND bude izravno uključen u izradu medijske strategije i medijskih zakona, stoji u priopćenju koje je potpisao predsnednik HND-a Zvonko Duka.