U fokusu

Grčka ide unatrag

Homofobija je grčka riječ

Homofobija je grčka riječ

Grčki zakonodavci namjerno su izostavili sve što upućuje na seksualnu orijentaciju i rodni identitet u novom kaznenom zakonu.

Grčke lezbijke, gejevi, biseksualne i transrodne osobe koje dožive homofobne i transfobne napade nemaju pravo na zaštitu nove specijalizirane jedinice za zločine iz mržnje, jer su grčki zakonodavci namjerno izostavili sve što upućuje na seksualnu orijentaciju i rodni identitet u novom kaznenom zakonu točnije u onom dijelu zakona koji regulira zločin iz mržnje – upozorili su iz Athens Pridea.

Autor zakona je Nikolas-Georgios Dendias, inače ministar javnog reda i građanske zaštite, a zakon koji bi trebao štiti sve manjine ciljano je napravljen samo da se bori protiv rasizma bez spominjanja LGBT osoba – potpisnik zakona je i Karolos Papoulias, helenski predsjednik.

{slika}

Ovaj zakon u potpunosti je suprotan direktivi Europske unije te je Human Rights Watch upozorio kako policija mora učiniti sve što je u njhovoj moći da zaštiti LGBT osobe u Grčkoj. Iako se točan broj homofobnih zločina u Grčkoj ne može procijeniti pošto LGBT osobe uglavnom ne prijavljuju napade, sada, dolaskom novog zakona, homofobi neće snositi nikakve zakonske posljedice!

Grčka je unazađivanjem svoje legislative zaradila još više negativnih bodova u Europskoj uniji te je već očigledno kako je vrijeme stati na kraj homofobiji i transfobiji u Grčkoj. I spomenimo, homofobija jest riječ koja je grčka podrijetlom.