U fokusu

Europski sud za ljudska prava:

Vjerska uvjerenja ne mogu biti opravdanje za diskriminaciju LGBT populacije

Vjerska uvjerenja ne mogu biti opravdanje za diskriminaciju LGBT populacije

Europski sud za ljudska prava  jučer je donio presudu prema kojoj vjerska uvjerenja ne mogu opravdati suprotstavljanje pravima istospolnih parova. Od četiri ispitana slučaja, koje su iznijeli kršćani na područja rada, u dva, gdje se radilo o ugrožavanju prava gej osoba, tužitelji su tvrdili kako njihova uvjerenja dopuštaju mogućnost odbijanja pružanja usluge istostpolnim parovima, javljaju iz udruga Iskorak i Kontra.

Tužitelji/ice su u navedenim slučajevima, nezadovoljni presudama u Velikoj Britaniji, obratili se Europskom sudu za ljudska prava koji je procijenio kako nema kršenja vjerskih sloboda.

“U oba slučaja poslodavci i poslodavke provodili su antidiskriminacijsku politiku s obzirom na korisnike i korisnice usluga. A pravo da se ne podlegne diskriminaciji temeljenoj na seksualnoj orijentaciji zaštićeno je Eurposkom konvencijom o ljudskim pravima”, stoji u obrazloženju Suda, kako prenosi portal laive.fr.

U prvom slučaju, Lillian Ladele, državna matičarka u Londonu, koja je smijenjena jer je odbila vršenje dužnosti sklapanja civilnog braka za istospolne parove, nakon što je to postalo legalno, 2005, tvrdila je da je diskriminirana zbog svoje vjere. Sud je presudio kako diskriminacija nije postojala te da su britanski sudovi, koji su potvrdili njenu smjenu, odredili pravu ravnotežu između njenog prava na slobodu vjeroispovijesti i prava istospolnih parova da ne budu diskriminirani.

U drugom slučaju, u kojem je Gary McFarlane, savjetnik u pružanje psiho-seksualne terapije za parove, smijenjen zbog odbijanja rada s istospolnim  parovima, tvrdeći to nije u skladu s njegovim uvjerenjima, sud je jednoglasno presudio kako nije došlo do povrede njegovog prava na slobodu vjere.

Komentirajući ovu presudu, zatupnica Sophie in’t Veld, podpredsjednica  Europskog parlamenta za LGBT prava, je izjavila: “Ovom presudom, sud je utvrdio da je sloboda vjeroispovijesti pravo pojedinca. Nedvosmisleno je da to nije kolektivno pravo na diskriminaciju LGBT osoba, žena, ljudi druge vjere ili životnih stavova.”

Zastupnik Michael Cashman, Dopredsjednik Europskog parlamenta za LGBT,  dodao je: “Britanski zakon s pravom štiti LGBT osobe od diskriminacije i ne postoji izuzeće za vjernike. Religija i vjerovanje su duboko privatne i osobne, te nikada ne bi trebale biti korištene za smanjenje prava drugih”.