U fokusu

Suzbijanje homo/bi/transfobije u školama u Hrvatskoj

Suzbijanje homo/bi/transfobije u školama u Hrvatskoj

U sklopu projekta Smanjenje homo/bi/transfobije u srednjim školama i osiguranje adekvatne podrške za LGBT srednjoškolsku populaciju u Hrvatskoj, lezbijska organizacija LORI izdala je priručnik i brošuru. 

Namjena “Priručnika za nastavnike/ice i stručne suradnike/ice o vršnjačkom nasilju i/ili zlostavljanju nad LGBTIQ učenicima/icama” je da bude svojevrstan alat nastavnicima i stručnim suradnicima u radu s LGBT učenicima te da pruži osnovne smjernice za suzbijanje homo/bifobije i transfobije u školama.

Također, priručnik obrađuje temu vršnjačkog nasilja i zlostavljanja na osnovi spolne orijentacije i/ili rodnog identiteta/izražavanja, pruža uvid u probleme s kojima se LGBT mladi susreću u školama te daje informacije o načinima kako im pružiti adekvatnu i profesionalnu podršku.

Za istaknuti je da je primjerak priručnika do sada imalo prilike dobiti preko 300 srednjih škola u Hrvatskoj, čak i one u manjim mjestima. 

Osim priručnika, izdana je i brošura za tinejdžere “Šalji dalje – prihvaćanje različitosti i suzbijanje nasilja nad LGBT mladima u srednjim školama”. Brošura je tiskana u svrhu senzibiliziranja mladih za bolje razumijevanje i prihvaćanje LGBT vršnjaka, informiranja o oblicima i posljedicama bullyinga, te kako podržati prijatelja koji je gej, lezbijka ili transrodna osoba i sl.

Cilj ove brošure je približiti mladima život njihovih LGBT vršnjaka i probleme s kojima se susreću u društvu zbog postojećih predrasuda i netrpeljivosti. Brošura obuhvaća i dio namijenjen LGBT tinejdžerima/icama u svrhu njihovog osnaživanja te postupanja u slučaju da su žrtve vršnjačkog nasilja i zlostavljanja, kao i informacije o izvorima podrške za LGBT tinejdžere/ice. 

LORI je tijekom ovog projekta izradila i “Smjernice za suzbijanje homo/bifobije i transfobije te vršnjačkog nasilja i/ili zlostavljanja na osnovi spolne orijentacije i rodnog identiteta/izražavanja u školama”.

Smjernice će biti temelj daljnjeg rada na smanjenju nasilja i/ili zlostavljanja nad LGBT mladima te razvijanju strategija za suzbijanje homo/bifobije i transfobije u školama, kao i promicanju programa i aktivnosti vezanih za zaštitu ljudskih prava LGBT osoba u okviru obrazovanja i obrazovnih ustanova. 

Ako želite imati svoj primjerak priručnika i/ili brošure, javite se u LORI.