U fokusu

One Billion Rising

Plesom protiv nasilja nad ženama!

Plesom protiv nasilja nad ženama!

Nekoliko stotina Zagrepčana i Zagrepčanki na Zrinjevcu je plesnim prosvjedom upozorilo na nasilje nad ženama u dosad najvećoj takvoj globalnoj aktivističkoj kampanji “Milijarda ustaje” (One Billion Rising), nazvanoj po broju zlostavljanih žena u svijetu. Svrha akcije je pokazati predanost i solidarnost u borbi protiv nasilja te upozoriti na njegove pogubne posljedice.

Kampanji su se na Zrinjevcu pridružile članice i članovi civilnih udruga, aktivisti i aktivistkinje te osobe iz javnoga i političkog života, poput predsjednika Ive Josipovića i zagrebačkog gradonačelnika Milana Bandića. Zajedničkim performansom, plesna je skupina zaplesala i izvela koreografiju na službenu pjesmu akcije Break The Chain koju izvodi Tena Clark,  te pozvala ostale građanke i građane da im se pridruže. 

{slika}

Za dobru glazbenu atmosferu pobrinule su se članice Le Zbora, Zdenka Kovačiček, U pol 9 kod Sabe  i mnogi drugi, koji su svojim pjesmama zagrijali prilično hladan Zrinjevac u veljači. 

Kampanja ‘Milijarda ustaje’ odvijala se simultano u 190 zemalja, a pridružilo joj se više od 15.000 organizacija i osoba. U Hrvatskoj se, osim u Zagrebu, plesom prosvjedovalo u Splitu, Slavonskome Brodu, Zadru, Krapini, Šibeniku, Čakovcu, Sisku, Kutini, Puli, Križevcima, Slatini, Karlovcu, Virovitici i Koprivnici, a u susjednim zemljama u Sarajevu, Novom Sadu, Beogradu, Leskovcu, Podgorici, Banjoj Luci, Nišu, Kruševcu, Prištini i Skoplju. 

{slika}

“Milijarda ustaje” održava se na 15. godišnjicu V-dana (V-day), svjetskoga aktivističkog pokreta protiv nasilja nad ženama, djevojkama i djevojčicama, koji je osnovala poznata dramaturginja Eve Ensler.

U Zagrebu su plesnu kampanju Milijarda ustaje pripremili Centar za Ženske studije, Centar za žene žrtve rata, Ženska soba, K- zona, Savez udruga osoba s invaliditetom Hrvatske, UNDP Hrvatska te druge osobe iz kulturne javnosti.