U fokusu

Istraživanje: Što se dogodi ženama kojima se uskrati pravo na pobačaj?

Istraživanje: Što se dogodi ženama kojima se uskrati pravo na pobačaj?

O pobačaju se često vode polemike, no s medicinske strane slabo je istražen, osim kad su u pitanju istraživanja povezanosti pobačaja sa psihičkim bolestima i zloupotrebom droge. Stoga su istraživači Američkog javnog zdravstva u suradnji s ‘Advancing New Standards in Reproductive Health’ organizacijom, odlučili istražiti što se dogodi ženama kojima je uskraćeno pravo na pobačaj zbog restriktivnih zakona.

Istraživački tim s Dianom Green Foster na čelu, prikupio je podatke od 956 žena koje su zatražile pobačaj u 30 različitih klinika, od kojih je 182 odbijeno. Istraživači su provodili intenzivne intervjue s obje grupe, a nakon dvije godine istraživanja, na Američkoj konferencija za javno zdravstvo predstavljeni su prvi rezultati Turnaway istraživanja.

Financije su jedan od glavnih razloga zbog kojeg žene traže pobačaj, pokazala je studija. Sudionice u istraživanju, iako su u trenutku zahtijevanja pobačaj bile u sličnim ekonomskim situacijama, one koje nisu ostvarile to pravo kasnije su bile podložnije nezaposlenosti, socijalnoj pomoći i životu ispod razine siromaštva.

Naime, 86 posto žena kojima nije odobren pobačaj živjele su godinu dana nakon poroda sa svojim novorođenčadima, a 11 posto je djecu dalo na posvajanje. No, godinu dana poslije, 76 posto odbijenih žena primalo je socijalnu pomoć za razliku od 44 posto žena koje su ostvarile pravo na pobačaj.

Istraživanje nije pokazalo statistički značajne razlike između žena koje su ostvarile pravo na pobačaj i onih koje nisu kada je u pitanju zloupotreba droge. Međutim, kada je u pitanju nasilje u obitelji pravo na pobačaj itekako čini razliku.

Odbijene žene vjerojatnije će ostati u vezi sa zlostavljačem. Godinu dana nakon što im je odbijen zahtjev, sedam posto žena prijavilo je nasilje u obitelji, dok je u istom periodu takve slučajeve prijavilo tri posto koje su ostvarile pravo. Ove brojke, ističe Foster, pokazuju da je ženama koje pobace jednostavnije napustiti nasilnog partnera.

Emocionalni problemi i depresija najveća su briga kada je u pitanju pobačaj. Međutim, 97 posto žena smatrale su, samo tjedan dana nakon pobačaja, da je odluka bila ispravna, većina žena (90%) osjetilo je olakšanje mada su mnoge osjećale i krivnju, dok se 65 posto odbijenih žena žalilo na tu odluku.

Godinu dana nakon odobrenog, odnosno neodobrenog pobačaja, nije bilo značajnih razlika u anksioznosti i depresiji između te dvije grupe. Turnaway istraživanje je pokazalo da nema dugoročnih emocionalnih poteškoća nakon pobačaja.

Studija je također iznijela jake dokaze da bi pravo na pobačaj, onim ženama koje ga zatraže, omogućio zdraviji život i šire ekonomske perspektive. Dok s druge strane, istima zabraniti pobačaj znači izložiti i ženu i dijete velikom riziku od siromaštva i mogućem obiteljskom nasilju.

{slika}