U fokusu

Neusklađene otpremnine

MORH nastavlja diskriminirati žene

MORH nastavlja diskriminirati žene

Diskriminirane žene i obezvrijeđena vrijednost sudjelovanja u Domovinskom ratu, trenutna je situacija među zaposlenicima i zaposlenicama MORH-a i OSRH-a kojima će služba prestati zbog preustroja ili smanjenja snaga.

Upozorava to Sindikat državnih i lokalnih službenika i namještenika RH. Naime, 7. ožujka, dan uoči Dana žena, ministar obrane Ante Kotromanović, dostavio je na mišljenje sindikatima u sustavu obrane nacrt prijedloga Odluke o visini otpremnine za državne službenike/ice i namještenike/ice MORH i OSRH kojima služba prestane zbog preustroja ili smanjenja snaga, kojom su otpremnine zaposlenicima/ama koji su predviđeni za “izdvajanje” iz sustava iz poticajnih smanjene na razinu otpremnina ugovorenih Kolektivnim ugovorom za državne službenike/ice i namještenike/ice, prenosi Civilno društvo. 

Preko 500 zaposlenika izlazi iz sustava

Iz važeće Odluke izbačena je mogućnost dobivanja jedne odnosno 80 posto prosječne plaće po godini staža za one koji se izjasne za izlazak iz sustava prije nego što se utvrde viškom, odnosno 15 dana nakon toga što su utvrđeni viškom.  

Podsjetimo, izdvajanje posljednjeg kontingenta zaposlenika/ica od 307 osoba, koje je trebalo biti završeno s 31. prosinca prošle godine, prolongirano je do 31. ožujka, odnosno 30. lipnja ove godine, kojima će se priključiti i oko 200 zaposlenih za koje su u sustavu predviđena sredstva za zbrinjavanje. 

“Službenike/ice i namještenike/ice posebno je ‘zaboljelo’ smanjenje iznosa uvećanja otpremnine za svaki puni mjesec sudjelovanja u Domovinskom ratu sa 525 na 300 kuna, čime je ‘devalvirana’ vrijednost učešća u Domovinskom ratu. Od takve su se odluke dosada ustručavali svi dosadašnji ministri obrane, neovisno o političkoj opciji kojoj su pripadali”, kaže Siniša Kuhar, tajnik Sindikata državnih i lokalnih službenike/ice i namještenike/ice RH.  

No, kao što je već rečeno, ova odluka nije jedina koja je zasmetala SDLSN, nego i zaposlenice MORH-a.  

Neusklađene otpremnine

Naime, u najnovijoj je Odluci ostavljena na snazi odredba koja od dobivanja otpremnine u iznosu od 65 posto njegove prosječne plaće isplaćene u posljednja tri mjeseca za svaku godinu staža provedenu u sustavu obrane i državnoj službi isključuje žene koje prema prijelaznim odredbama Zakona o mirovinskom osiguranju ispunjavaju uvjete za starosnu mirovinu. 

“To znači da muškarac koji se ‘izdvaja’ iz sustava obrane ima pravo na 65 posto plaće za svaku godinu provedenu u sustavu MORH i OSRH i 300 kuna za svaki mjesec sudjelovanja u Domovinskom ratu sve do svoje 65 godine života, dok žena to pravo ima u 2013. godini samo do 60 godina i 9 mjeseci života, iz čega proistječe ne samo to da takvo rješenje diskriminira žene u Ministarstvu obrane, nego i da je ono ‘racionalnije’ za ovo državno tijelo kao poslodavca, jer žena u sustavu obrane ima manju ‘financijsku’ vrijednost kada su u pitanju otpremnine i kao takva predstavlja manji fiskalni teret i ‘poželjan’ izbor pri odabiru viška zaposlenih”, kaže Kuhar.  

“Sindikat podsjeća da je Pravobraniteljica za ravnopravnost spolova svojim upozorenjem i preporukom od siječnja ove godine prethodnu Odluku ocijenila sljedećim riječima: “model poticajnih otpremnina MORH-a predstavlja izravnu diskriminaciju temeljem spola suprotnu jamstvu jednakih plaća za rad jednake vrijednosti žena i muškaraca”, ali nakon toga nije uslijedila njezina korekcija, odnosno usklađivanje s antidiskriminacijskim standardima koje je Hrvatska usvojila, već ju je ministar Kotromanović ovom posljednjom verzijom i dodatno osnažio. Na ovakvu je odluku pravobraniteljica reagirala i prošle godine u svom Izvješću Odbora za ravnopravnost spolova, a na raspravi o Godišnjem izvješću o spremnosti obrambenog sustava, provođenju kadrovske politike i ukupnom stanju u OSRH za 2011. godinu”, podsjeća Kuhar izrazivši zadovoljstvo na promptnost Ureda pravobraniteljice u ovome slučaju.  

Poseban problem

Osim Ureda pravobraniteljice za ravnopravnost spolova, MORH-a, Pučkog pravobranitelja te Ministarstva uprave, SDSLN je o ovoj odluci još 12. travnja 2012. godine obavijestio i predsjednika RH Ivu Josipovića od kojega je isti dan dobio odgovor kako će razmotriti ‘postoji li diskriminacija te o tome razgovarati s nadležnim ministarstvima’, a kada su ga obavijestili da je pravobraniteljica potvrdila diskriminaciju, nikakav odgovor više nisu dobili.  

“Svjesni smo da Ured pravobraniteljice ne može napraviti više nego što je. Njezino upozorenje i preporuka na gotovo 20 stranica ima vjerodostojnost i trebalo bi biti temelj budućih odluka nadležnih”, komentira Kuhar pojasnivši kako se racionalizacija odnosi većinom na osobe zaposlene u uslužnim djelatnostima, a što se uglavnom i odnosi na žene.  

“Rečeno je kako će tim zaposlenicima umjesto uzimanja otpremnine posao biti osiguran u trgovačkom društvu Pleter usluge koje je država i osnovala kako bi zbrinula zaposlenike koji su višak u MORH-u i SORH-u. No, ništa od toga nije sigurno budući da u Pleteru tvrde kako za njih to predstavlja problem budući da su predmetom preuzimanja i oni zaposlenici za čijim profilom u PLETERU ne postoje potrebe, a zbog čega se dolazi do otpuštanja zaposlenih na određeno vrijeme. Dakle, to je “golub na grani” i zaposlenici MORH-a bi u tom slučaju radije uzeli otpremninu jer im ova mogućnost nije sigurna”, pojašnjava Kuhar.  

 S obzirom da je odluka dostavljena samo dan prije Dana žena, u Sindikatu se pitaju, mogu li se u jednom državnom tijelu promovirati anticivilizacijski i diskriminirajući standardi i uživa li ministar koji ih predlaže podršku Vlade, čiji je predsjednik Zoran Milanović u čestitci za Međunarodni dan žena napisao: “Nažalost, još uvijek dolazi do nepravdi i kršenja ženskih prava, pogotovo u radnom okruženju. Vlada Republike Hrvatske odlučna je promijeniti takvo stanje i ustrajati u zaštiti ženskih prava na svakom području”. 

“Ako je takvo rješenje prvi puta promaklo pozornosti Vlade, možda ovaj puta ipak ne bi trebalo”, zaključio je Kuhar.