Vijesti

10.04.2009. 11:29:18 (Zamirzine)

Ima li demokracije za žene u Pakistanu?

Unatoč činjenici da pakistanski Ustav ženama jamči slobodu glasovanja, žene su najčešće prisiljene dati svoj glas kandidatima koje odabiru njihovi muževi, očevi i braća.

U Sindhtskoj općini Thatta, Tando Mohd Khan i Badin, manje od 75 posto žena su registrirane glasačice. U zadnja dva izborna kruga, za općinske, županijske i državne, odaziv žena na glasanje bio je manji od 25 posto. I dok pakistanski Ustav garantira njihovu slobodu glasovanja, žene su najčešće prisiljene dati svoj glas kandidatima koje odabiru njihovi muževi, očevi i braća.

Upravo je to razlog zašto je Aasthan Latif Welfare Society (udruga koja radi na unapređenju edukacije za žene) pokrenula projekt "Demokracija za prava žena" koji se provodi kroz UNDF (sredstva za demokraciju UN-a). Glavni cilj projekta je edukacija žena iz ruralnih mjesta o njihovim osnovnim ustavnim pravima, o ulozi i važnosti demokracije kao i moći njihovog glasanja.

Grupa volontera Aasthan Latif Welfare Society radila je na izgradnji njihovih osnovnih ustavnih prava, na pokretanju i motiviranju žena iz 680 sela u sudjelovanju u političkom životu za njihovo dobro i razvoj, na organiziranju i izgradnji njihovih sposobnosti da kroz sastanke i obučavanja osnaže žene kako bi uložile zajednički napor da zaštite svoja prava.

S obzirom na kulturološku i tradicionalnu pozadinu ovih općina, ova misija se može postići samo uz izgradnju svijesti, mobiliziranje i motiviranje muškaraca. Stoga su organizirani posebni sastanci za žene i posebni za muškarce. Do sredine ožujka 2009. više od 700 takvih sastanaka je održano u više od 300 sela, a upotpunjeni su medijskom kampanjom putem radija i tiska.

Tagovi: pakistan, ženska prava

Vezani članci:

Facebook komentari

Stup srama

Iz drugih medija

AEM