U fokusu

'Marijin zakon'

Srbija usvojila strogi zakon protiv pedofilije

Srbija usvojila strogi zakon protiv pedofilije

Skupština Srbije usvojila je Marijin zakon kojim je predviđeno da kazneno djelo pedofilije ne zastarijeva, a za pedofile se uvodi i policijski nadzor. Ovim zakonom određuje se strogi nadzor nad pedofilima narednih 20 godina nakon odsluženja kazne zatvora. Policijski nadzor uvodi se nakon izdržavanja zatvorske kazne te propisuje formiranje DNK baze podataka pedofila i uvodi zabrana prilaska registriranih pedofila vrtićima, školama i dječjim igralištima.

Marijin zakon dobio je ime po djevojčici iz Novog Sada koja je prije tri godine silovana i ubijena, a propis je pred zastupnike srbijanskog parlamenta dospio na inicijativu Marijina oca Slobodana Jovanovića, prenosi Civilnodruštvo.hr.

Ovim zakonom određuje se strogi nadzor nad pedofilima narednih 20 godina nakon odsluženja kazne zatvora i obaveza da se svakog mjeseca javljaju policiji u mjestu prebivališta, da posjećuju profesionalna savjetovališta i redovito izvješćuju vlasti o promjeni prebivališta, radnog mjesta ili putovanju u inozemstvo.

Najznačajnija rješenja ovog zakona su da, poput ratnog zločina, kaznena djela pedofilije i silovanja malodobnih osoba ne zastarijevaju, uz obvezu pravosudnih vlasti da formiraju bazu podataka o pedofilima i silovateljima, uključujući i njihov DNK profil.

Onima koji su počinili kaznena djela iz korpusa pedofilije, bluda i silovanja prestaje javna dužnost ili radni odnos koji se odnosi na rad s malodobnicima i malodobnicama, zabrana obavljanja javnih funkcija, uz zabranu zasnivanja radnog odnosa koji podrazumijeva rad s malodobnicima u narednih 20 godina od odsluženja kazne za učinjena djela.