U fokusu

I onda se čudimo Ružinom ulasku u Europski parlament

Prosvjed slovenskih znanstvenika i znanstvenica protiv seksizma suca na Europskom sudu za ljudska prava

Prosvjed slovenskih znanstvenika i znanstvenica protiv seksizma suca na Europskom sudu za ljudska prava

Zbog njegove neobične doktrine po kojoj je za tegobe suvremenog svijeta, uključujući financijsku krizu i pad moralnih normi, kriva ‘feminizacija’ muškog roda, sudac Europskog suda za ljudska prava Boštjan M. Zupančič u domovini je optužen za propagiranje otvorenog seksizma kojim se ponižavaju žene te koče nastojanja za njihovom punom društvenom emancipacijom.

“Zupančič se u javno objavljenim radovima na neznanstven način uključuje u raspravu o društvenoj ulozi spolova, a nastojanja za emancipaciju i društvenu jednakost žena omalovažava preživjelim i populističkim konceptima”, navela je, u otvorenom pismu koje su u ponedjeljak objavili mediji, skupina slovenskih pedagoga i znanstvenika. Na taj su način izrazili prosvjed i svoje ogorčenje što je Primorsko sveučilište u Kopru Zupančiču nedavno dodijelilo počasni doktorat.

Svojim odnosom prema ženskom pitanju koji je vrlo subjektivan i omalovažavajući Zupančič pokazuje da ne razumije kompleksne društvene i povijesne uzroke podređene uloge žena, a ne drži se ni standarda znanstvenih normi, navodi se u izjavi koju je potpisalo devet članova vladinog povjerenstva za žene u znanosti.

Boštjan Marija Zupančič (66) istaknuti je slovenski pravnik, filozof i publicist. Diplomirao je pravo u Ljubljani, a doktorirao na američkom sveučilištu Harvard te djelovao kao gostujući profesor u raznim zemljama. Već niz godina je sudac Europskog suda za ljudska prava u Strasbourgu.
U domovini je, međutim, Zupančič poznat i po svojim kontroverznim predavanjima, intervjuima i esejima o navodnoj ‘feminizaciji’ muškaraca s negativnim utjecajem na razvoj društva. Zupančič tvrdi da se radi o pojavi nastaloj pod utjecajem genetskih promjena uslijed onečišćenja okoliša, ali i zbog sve većeg utjecaja majki na mušku djecu, čime nastaju ‘prededipalne’ generacije muškaraca, odnosno pokoljenja ‘maminih sinova’ koji su navodno skloniji ‘sociopatskom’ ponašanju i nisu sposobni za ‘normativnu integraciju’, odnosno prihvaćanje standardnih moralnih normi. Jedna je od Zupančičevih teza da zbog tzv. ‘ksenoestrogena’ koji u molekularnim tragovima iz pesticida kroz placentu dolazi u još nerođeno dijete i izaziva genetske promjene nastaje “demaskulinizirani mozak”.

Uz to, na stvaranje ‘feminiziranih’ generacija suvremenih muškaraca prema Zupančiču djeluje i izostanak formativne faze u kojoj su se muška djeca tradicionalno identificirala s ocem kao simbolom autoriteta, što je po njegovim riječima neophodno za preuzimanje tradicionalnih moralnih normi. 
Svi ti čimbenici doveli su, po Zupančičevu uvjerenju, zadnjih 20 godina do situacije u kojoj su ‘prededipalne’ generacije muškaraca poremetile sustav tradicionalnih društvenih i moralnih normi. Tako je nastao i tip ‘patoloških narcisa’ na visokim mjestima u politici i poslovnom svijetu, odgovornih za krizu koja nije samo financijska nego i moralna, tvrdi slovenski sudac iz Strasbourga. On kaže da je i u Sloveniji u zadnjih 20 godina vođena ‘negativna kadrovska selekcija’ koja je dovela do stvaranja sadašnje društvene elite.

Zupančič se prilikom razvijanja ovih teza ne poziva na bilo kakva istraživanja, bilo strana ili domaća, koja bi ih mogla potkrijepiti.