Vijesti

14.04.2009. 11:56:08 (Index.hr)

Ljudska prava vs. državni suverenitet - 0:1

UNICEF zabrinut

(Foto: Nesher Guy)

IZVRŠNA direktorica UNICEF-a Ann Veneman izjavila je kako je ta organizacija zabrinuta zbog drugog odbijanja suda u Saudijskoj Arabiji za poništenjem braka između 8-godišnje djevojčice i 47-godišnjaka.

Tvrdi kako je brak s djetetom kršenje prava djece, a dodaje da je pravo na slobodan i puni pristanak na brak zapisano u Deklaraciji o ljudskim pravima. "Taj pristanak ne može biti slobodan ili potpun ako je neki od bračnih drugova premlad da bi donio odluku na temelju svih informacija", rekla je Veneman, piše CNN.

 

Otac prodao djevojčicu prijatelju kako bi pokrio svoje dugove

Sudac u gradu Onaiza u Saudijskoj Arabiji već je drugi puta donio odluku da djevojčica može tražiti rastavu braka tek nakon punoljetnosti. U prosincu prošle godine sudac je odbio rastavu, jer je zaključio kako majka djevojčice nije njezina zakonska skrbnica, pa niti ne može tražiti raskid braka.

Otac je djevojčicu "prodao" u brak svome prijatelju kako bi otplatio dugove. 47-godišnjak je, nakon prve presude, morao potpisati kako neće imati seksualni odnos sve dok djevojčica ne "dosegne" punoljetnost. 

Tagovi: ljudska prava, unicef

Vezani članci:

Facebook komentari

Iz drugih medija

AEM