U fokusu

Dijelili letke građanima i građankama

Splitski Rišpet dogodine preuzima organizaciju Pridea

Splitski Rišpet dogodine preuzima organizaciju Pridea

LGBT aktivisti i aktivistkinje u ponedjeljak su na Rivi dijelili edukativne letke o tome što je zločin iz mržnje i kako se žrtve mogu zaštiti. Nacionalnu kampanju “Prijavi zločin iz mržnje” financira Veleposlanstvo Kraljevine Nizozemske, a provode je udruge “Kontra” i “Iskorak” u suradnji s Ministarstvom unutarnjih poslova i to u u Zagrebu, Splitu, Puli i Osijeku kao dio projekta “Suzbijanje homofobičnih i transfobičnih zločina iz mržnje”.

Kako je kazala Sanja Juras, koordinatorica “Kontre”, cilj je da se državne institucije senzibiliziraju kroz veći broj prijavljenih slučajeva. MUP će distribuirati letke “Prijavi nasilje!” po svim policijskim postajama u RH, a LGBT udruge po gay friendly mjestima.

“Suradnju s Viskom policijskom školom imamo od 2006. godine, što je ove akademske godine rezultiralo uvođenjem edukacije o zločinima iz mržnje nad LGBT osobama u njen kurikulum”, kazala je Juras.

Nastavlja kako je splitska LGBT zajednica osnažila, zbog čega će sljedeće godine udruga “Rišpet”, koja se bavi zaštitom ljudskih prava, preuzeti organizaciju splitskog Gay Pridea.