Vijesti

15.04.2009. 11:01:46 - Ivica Šikić (Novi list)

Velika većina podupire umjetnu oplodnju

(Foto: peasap)

Dvije trećine hrvatskih građana podupiru mogućnost umjetne oplodnje, a 16 posto od tisuću ispitanika, starijih od petnaest godina, izričito se izjasnilo protiv tog medicinskog postupka, kaže najnovije istraživanje agencije GfK. Najveća podrška mogućnosti umjetne oplodnje zabilježena je u velikim gradovima, među ženskom populacijom i među mlađim osobama, a najveći broj odlučnih protivnika ove reproduktivne metode živi u Lici te na Kordunu i Baniji.

Republika Hrvatska, međutim, još uvijek nema zakone koji bi na suvremen način regulirali ovu tematiku što je itekako važna mnogim ovdašnjim parovima koji ne mogu prirodnim putem začeti potomstvo, pa po roditeljstvo moraju odlaziti u klinike u Sloveniji, Austriji, Češkoj ili Ukrajini. Novog zakona nema, ponajprije, zbog javnog pritiska Katoličke crkve i konzervativnih političkih snaga koje je svojedobno predvodila HSS-ova saborska zastupnica Marijana Petir. Ona je prošle godine javno izišla s totalno neznanstvenom tezom da medicinski potpomognuta oplodnja nije dobra, jer su djeca začeta tom metodom sklonija bolestima od djece začete tzv. prirodnim putem.

Koalicijska Vlada Ivice Račana bila je pripremila prilično liberalan prijedlog Zakona o medicinski potpomognutoj oplodnji, ali su od tog prijedloga kalkulantski odustali, strahujući od negativnih reakcija iz društveno utjecajnih crkvenih krugova. Sličan scenarij ponovio se i nakon što se na vlast vratio HDZ. Tada se, naime, dogodila javna akcija "liječnika-katolika", među kojima je glavnu riječ vodio dr. Damir Buković, koji su - osokoljeni Crkvenim zagovorom i propagandnim geslom Biskupske konferencije "Dijete - stvar ili dar?" - Vladi predlagali vrlo konzervativni, tzv. talijanski, model zakona o umjetnoj oplodnji, prema kojem je dopuštena jedino manipulacija genetskim materijalom supružnika koji su u procesu, nipošto doniranim stanicama. No, uspjeli su i više od onoga što su bili naumili: priča o donošenju zakona ostavljena je po strani na način da je formirana tajnovita ekspertna komisija pri Ministarstvu zdravstva, koja se već dugo ne oglašava i za koju je sasvim nejasno čime se bavi i bavi li se uopće predmetom zbog kojeg je osnovana. SDP je u lipnju prošle godine u saborsku proceduru uputio zakonski prijedlog koji tematizira liječenje neplodnosti i postupke biomedicinske pomoći u oplodnji, no rečena zakonska inicijativa dosad nije polučila nikakve rezultate.

Tagovi: potpomognuta oplodnja, zdravlje

Vezani članci:

Facebook komentari

Stup srama

Iz drugih medija

AEM