U fokusu

grad zegreb i mediji - čija je sedma sila?

‘Javni mediji u Zagrebu ne smiju biti propagandni bilten gradonačelnika’

‘Javni mediji u Zagrebu ne smiju biti propagandni bilten gradonačelnika’

Grad Zagreb nema jasnu medijsku strategiju niti medije koji bi pratili teme od javnog i općeg interesa za građane Zagreba, ocijenjeno je na tribini na temu Grad Zagreb i mediji. Tribinu je organizirala Platforma nevladinih organizacija Novi prostori govora. 

“Cilj tribine je otvoriti razgovor s predstavnicima političkih stranaka, kandidatima za zastupnike u Gradskoj skupštini, članovima akademske zajednice, predstavnicima medija i drugim zainteresiranim stranama u razvoju medijske strategije, no današnjoj tribini nije se odazvao ured gradonačelnika ni predstavnik nezavisne liste Milana Bandića“, istaknula je moderatorica tribine Jelena Berković iz GONG-a, prenosi Civilno društvo.

Modeli financiranja

Viktorija Car, docentica na zagrebačkom Fakultetu političkih znanosti, postavila je pitanje kakve medije želimo i kakve medije imamo i što od njih očekujemo i ocijenila da do sada nismo imali razvijenu medijsku strategiju. Naglasila je da su i u Europi, kada je tržište počelo regulirati medijsku scenu, počeli problemi javnih medija. Najvećim problemom javnih medija Car je ocijenila financiranje dodavši da u Europi postoje razni modeli financiranja javnih i lokalnih medija po kojima javne medije dijelom financiraju i komercijalni mediji. Istaknula je da su kvalitetni lokalni mediji jedno od demokratskih prava i zauzela se za ‘slobodni javni medij u Zagrebu koji će biti otvoren i za kritiku građana i građanki, a ne propagandni bilten gradonačelnika’.

Kandidat za gradonačelnika Hrvatskih laburista Branko Vukšić prozvao je gradonačelnika Bandića da je ‘kupio skoro sve medije u gradu’ ocijenivši da i nakon hrvatskog punopravnog članstva u Europskoj uniji stanje neće popraviti. Vukšić smatra kako je pitanje javnih medija jedno od najneuređenijih područja europskog zakonodavstva, dodavši da su ‘javni mediji trn u oku krupnog kapitala’.

Estradizacija

Tomislav Stojak, govoreći u ime koalicije SDP-HNS-HSU i kandidat za zamjenika gradonačelnika na predstojećim izborima ocijenio je da Zagreb nema strategiju ni na jednom području pa samim tim ni na području medija. Postavio je pitanje hoćemo li podržati ‘estradizaciju medija ili krenuti u drugom smjeru’.

Predstavnik HDZ-a Jasen Mesić rekao je da je dobro da se o medijskoj strategiji razgovara, ali nije dobro da se o tome razgovara u predizborno vrijeme. Ocijenio je da u zagrebačkim lokalnim medijima postoji veliki utjecaj gradonačelnika Bandića, ali i Gradske skupštine koja financira određene internetske portale, iako nije bio raspisan javni natječaj. Po njegovim riječima do sada nije postojala politička volja gradonačelnika i Gradske skupštine da se to pitanje jasno definira, a postojali su mehanizmi.

Na skupu su sudjelovali i predstavnici drugih političkih opcija, kao i medijski djelatnici koji su istaknuli potrebu da se u Zagrebu jasno profilira javni medij koji bi objektivno pratio politička zbivanja u Gradu Zagrebu.