U fokusu

ZAKON USKORO NA SNAZI?

Britanski zastupnici i zastupnice za istospolne brakove

Britanski zastupnici i zastupnice za istospolne brakove

Zastupnici I zastupnice u donjem domu britanskog parlamenta glasovali su za prijedlog zakona kojim se dopuštaju istospolni brakovi.

Ukupno je 366 zastupnika/ica glasovalo za prijedlog vlade premijera Davida Camerona, a 161 je bio protiv. Zakon o istospolnim brakovima sada treba biti predložen gornjem domu parlamenta, a Cameron se nada da će uskoro stupiti na snagu.

Prijedlog zakona će u Dom lordova biti upućen već u srijedu, a stvarna rasprava o njemu počet će u lipnju i nije nemoguće da u konačnici bude problema oko njegovog usvajanja, jer se očekuje snažan otpor prije svega pripadnika svećenstva u tom domu.

Napetosti između Cameronove koalicijske vlade i tradicionalnih konzervativaca, koje su posljednjih tjedana bile izazvane europskim pitanjima, dodatno je zaoštrio prijedlog ozakonjenja istospolnih brakova.

Prijedlog zakona je prihvaćen u trećem čitanju, a njegovo je usvajanje plod ranijeg dogovora s laburistima, koji je ocijenjen kao još jedan znak slabosti konzervativnog premijera, čiji autoritet nagrizaju podjele u konzervativnoj stranci.