U fokusu

POVIJESNO VJENČANJE

U Francuskoj sklopljen prvi istospolni brak!

U Francuskoj sklopljen prvi istospolni brak!

U srijedu u Montpellieru Vincent Aubin i Bruno Boileau ispisali su povijest.

Naime, oni su prvi istospolni par koji je stupio u brak u Francuskoj, koja je uzdrmana prosvjedima protiv zakona o istospolnim brakovima i reformi.

Vincent Aubin i Bruno Boileau razmijenili su zavjete u futurističkoj zgradi gradske uprave pred gradonačelnicom, prijateljima/icama i predstavnicima/ama medija dok je policija vani pazila da vjenčanje protekne bez ometanja.

“Veliko mi je zadovoljstvo proglasiti vas vjenčanima po zakonu”, rekla je socijalistička gradonačelnica Helene Mandroux dok se novovjenčani par poljubio uz glasno odobravanje oko 500 uzvanika i uzvanca.

Podsjetimo, nakon što je Francuska ozakonila bračnu jednakost, najmanje 150.000 demonstranata/ica izišlo je u nedjelju na ulice Pariza, gdje su se sukobili s policijom.

Sukob s policijom započelo je oko 200 maskiranih desničarskih ekstremista/ica. Oni su prvotno gađali pripadnike snaga reda i sigurnosti kamenjem i bocama, a policija je uzvratila suzavcem.

Policija je priopćila da je uhitila ukupno 293 osobe, a da je šestero ljudi ozlijeđeno tijekom nedjeljnih demonstracija. Među ozlijeđenima su četiri policajca, fotoreporter agencije AFP i prosvjednik.

Prosvjednici se, međutim, nisu okupili i prigodom vjenčanja u Montpellieru, koji se samoproglasio najprijateljskijim francuskim gradom spram homoseksualaca.

Francuska je 14. zemlja na svijetu i deveta u Europi koja je ozakonila istospolne brakove. Europski led probila je Nizozemska prije 12 godina. Zakon se, nakon toga, proširio sjeverom, pa krenuo prema jugu – Portugal, Španjolska, Francuska.