U fokusu

Phumzile Mlambo-Ngcuka

Nova izvršna direktorica UN Women

Nova izvršna direktorica UN Women

Bivša zamjenica predsjednika Južne Afrike, Phumzile Mlambo-Ngcuka, imenovana je novom izvršnom direktoricom  UN Women u srijedu 10. srpnja 2013. godine.

Mlambo-Ngcuka preuzima dužnost izvršne direktorice od Michelle Bachelet, koja je podnijela ostavku u ožujku kako bi se kandidirala za još jedan mandat na mjesto predsjednice Čilea.

Najavljujući odluku na tiskovnoj konferenciji UN-a,  glavni tajnik Ban Ki-moon, rekao je: “Phumzile Mlambo-Ngcuka donosi na ovaj položaju bogato iskustvo u zalaganju za ženska pitanja u kombinaciji sa strateškim vodstvom, konsenzusom i  iskustvom u upravljanju. “

Mlambo-Ngcuka je postala zastupnica u Južnoj Africi 1994., zamjenica ministra u odjelu trgovine i industrije dvije godine kasnije, a zatim ministrica energetike 1999. Godine 2005. postala je prva žena na položaju zamjenice predsjednika, najvišeg položaja koji je zauzela  žena u Južnoj Africi. Na dužnosti je ostala do 2008.

Prije političke karijere, Mlambo-Ngcuka bila je prva predsjednica Natal Organisation of Women, podružnice Sjedinjene demokratske fronte. Cilj organizacije, osnovane 1983. je povećati osnaživanje žena i promicanje ženskih prava. Godine 2008.  osnovala je Zakladu Umlambo za podršku školama u siromašnim dijelovima Južne Afrike kroz mentorstvo i trening za nastavnike.

Phumzile Mlambo-Ngcuka magistrica je filozofije i politike. Magisterij je stekla na Sveučilištu u Cape Townu. Nagrađena je i počasnim doktoratom Sveučilišta Western Cape 2003. godine.

Rođena je 1955. godine, udana je i majka troje djece.