Vijesti

20.04.2009. 14:40:03

Regionalni lobi žena za mir, sigurnost i pravednost u JI Euopi

Glasujte za rodno uravnotežene liste!

(Foto: Theresa Thompson)

 

IZJAVA ZA JAVNOST

 

Izjava Regionalnog lobija žena za mir, sigurnost i pravednost u jugoistočnoj Europi  u povodu  predstojećih  lokalnih/regionalnih  izbora u Hrvatskoj

 

Regionalni lobi žena za mir, sigurnost i pravednost u jugoistočnoj Europi polazi od stava  da je politika mira, demokracije i drukčijeg koncepta ljudske sigurnosti u regiji i svakoj državi ponaosob, moguća tek afirmacijom ravnopravnosti žena odnosno dosljednom provedbom rodno osviještene politike na svim razinama.

 

Unatoč  postignućima na  zakonodavno-institucionalnoj  razini u promicanju  politike ravnopravnosti (Zakon o ravnopravnosti spolova, instituta pravobraniteljice) i drugi,  žene su u politici Hrvatske ne samo podzastupljen spol, već nerijetko onaj čije mišljenje se ne uvažava  niti prepoznaje.

 

S jedne strane svjedokinje smo neučinkovitosti realizacije ključnih pitanja za provedbu rodno osviještene politike (od sfere tržišta rada do sfere obrazovanja), a s druge strane postoji tendencija ušutkavanja svake emancipacijske politike.

 

Procesi neopatrijarhalizacije,  retradicionalizacije i  naglašene medijske pornografije ne pridonose uspostavljanju jednakosti među spolovima već posve suprotno - opadanju motivacije žena da sudjeluju u  politici kao djelatnosti od javnog interesa za sve.           

 

Pred nadolazeće lokalne izbore ističemo porazni podatak o tek 11 % žena koje su izabrane kao vijećnice u gradovima, općinama i županijama  na posljednjim lokalnim izborima, što ne začuđuje, ali  zabrinjava.

 

Hrvatska se po broju žena u lokalnoj politici nalazi na 30. mjestu među 41 zemljom članicom Vijeća Europe, a samo 5,4% gradova, općina i županija vode žene, dok je europski prosjek 10%. Uz Crnu Goru, Hrvatska je jedina država iz regije koja nema i ne predviđa zakonom reguliranu izbornu kvotu za žene prije 2017. godine kao neku vrstu posebne mjere za suzbijanje diskriminacijske prakse.  

 

Predstojeći izbori u Hrvatskoj, za zastupnike i zastupnice Gradske skupštine grada Zagreba, te za vijećnike i vijećnice za lokalnu i regionalnu samoupravu važan su test hrvatske demokracije. Tim prije, što se na ovim lokalnim izborima po prvi puta  neposredno biraju pojedinci/ke za župane, županice, gradonačelnike, gradonačelnice, te  načelnike i načelnice i njihove zamjenike/ce u općinama, gradovima i županijama na posebnim listama.

 

Pozivamo stoga sve političke stranke da predlože rodno uravnotežene liste za predstojeće lokalne izbore, a očekujemo i da nezavisne liste poštuju ovaj princip.

Pozivamo sve građane i građanke da na izborima daju prednost i svoj glas rodno uravnoteženim rodnim listama.

Svima izabranima na predstojećim lokalnim izborima poručujemo da u svim lokalnim zajednicama, županijama, gradovima i općinama osnuju povjerenstva za ravnopravnost spolova jer nema stvarne demokracije i razvoja niti jedne lokalne zajednice bez uključivanja žena u sve aspekte društvenog, političkog i gospodarskog života.

 

 Za Regionalni lobi:

Gordana Sobol

Morana Gruden Paliković

Biljana Kašić

Tagovi: biljana kašić, gordana sobol, morana paliković gruden, regionalni lobi žena

Vezani članci:

Facebook komentari

Iz drugih medija

AEM