U fokusu

Olimpijske igre mržnje

Nema politizacije Igara poručuju i Rusi i MOO

Nema politizacije Igara poručuju i Rusi i MOO

Rusko je Ministarstvo unutarnjih poslova u najnovijem priopćenju jasno dalo do znanja da će se oni koji krše rusku zabranu “promocije LGBT životnog stila maloljetnicima” suočiti s uhićenjem tijekom Zimskih Olimpijskih igara sljedeće godine.

Izvršna uprava nema problema s osobama koje njeguju netradicionalnu seksualnu orijentaciju i ne vrše takva djela [“promicanja homoseksualnosti maloljetnicima”], ne provode bilo kakve provokacije i mirno sudjeluju na Olimpijskim igrama”, prenosi Queer.hr iz priopćenja.

Da još jednom podsjetimo u lipnju ove godine ruski parlament je izglasao zakon koji je inicirao ruski predsjednik Putin, koji kriminalizira akt informiranja djece o tome da postoje gej  osobe te da je homoseksualnost jednaka heteroseksualnosti. Kao sankciju, zakon obuhvaća novčanu kaznu, zatvor pa čak i deportaciju. Zakon je usvojen  jednoglasno.

Istovremeno, Međunarodni olimpijski odbor strogo zabranjuje svaku “politizaciju” Olimpijskih igara (u Sočiju), točnije bilo kakvo iskazivanje negodovanja zbog ruskih antiLGBT zakona ili iskazivanje podrške LGBT osobama u Rusiji biti će strogo kažnjivo. To uključuje svako nošenje i isticanje zastava dugnih boja ili bedževa duginih boja, objavio je na svojoj Facebook stranici Zagreb Pride.


MOO je u tome na žalost dosljedan, ističu u Zagreb Pride-u, a povijest bilježi nekoliko hrabrih sportašica i sportaša koji su, unatoč takvim zabranama ipak iskoristili Olipmijske igre za borbu za jednakost, pravdu i slobodu i pritom žrtvovali svoje karijere za opće dobro. Najviše takvog prkosa bilo je prilikom izvođenja himni na ljetnim OI u Meksiku, 1968. a sve u znak podrške afroameričkoj borbi za ljudska prava i protiv invazije SSSR-a na Čehoslovačku. Među njima su bili i Věra Čáslavská (koja je spustila glavu svaki put kada bi na pobjedničkom postolju na kojem je i ona stajala bila intonirana sovjetska himna), Tommie Smith, John Carlos (koji su podizali šaku u crnim rukavicama u znak otpora za vrijeme izvođenja američke himne) i Peter Norman (koji je kao i Smith i Carlos nosio politički bedž) i svi su bili suspendirani iz domaćih olimpijskih odbora i više nikada nisu nastupali na OI.

“Pitamo se hoće li se slično dogoditi i u Rusiji iduće godine”, zaključuju u Zagreb Pride-u.