RazgovorU fokusu

Svjetski dan učitelja

‘Poziv svim učiteljima!’

‘Poziv svim učiteljima!’

Svjetski dan učitelja obilježava se 5. listopada svake godine te slavi važnu ulogu učitelja u pružanju kvalitetnog obrazovanja na svim razinama. Prvi puta se taj dan počeo obilježavati 1994. godine, kada ga je proglasio UNESCO.  Cilj Svjetskog dana učitelja jest mobilizirati podršku za nastavnike kako bi se osiguralo da će učitelji i dalje ispunjavati potrebe budućih generacija te podići obrazovanje na razinu društvene važnosti koju zaslužuju.

Danas se obilježava u više od 100 zemalja diljem svijeta, pa tako i u Hrvatskoj.

Dan 5. listopada odabran je kao Međunarodni dan učitelja jer je na taj dan 1966. godine UNESCO usvojio preporuku o statusu učitelja kojom su definirana njihova prava i odgovornosti.

Ovogodišnji slogan Svjetskog dana učitelja je ‘Poziv svim učiteljima’. Ovaj poziv treba simbolizirati poziv za kvalitetno obrazovanje koje će biti dostupno svima.

Kvalitetno obrazovanje pruža nadu i obećanje boljeg životnog standarda. Nema jačeg temelja za trajni mir i održivi razvoj od kvalitetnog obrazovanja koje pružaju dobro obučeni, cijenjeni i motivirani učitelji i učiteljice.