U fokusu

Poruke Visoke radne skupine ICPD-a

Afričke zemlje trebaju činiti više napora u postizanju rodne ravnopravnosti

Afričke zemlje trebaju činiti više napora u postizanju rodne ravnopravnosti

Visoka radna skupina ICPD-a (International Conference on Population and Development) je apelirala na afričke lidere kako bi ubrzali napore za postizanje rodne jednakosti, osnaživanje žena i mladih donosi zambijski Daily Mail.

Radna je skupina pozvala na jačanje napora u omogućavanju seksualnog i reproduktivnog zdravlja i prava. Također, apelom upućenim regionalnim afričkim vođama se poziva na povećanje političke volje i investicija kako bi se ti ciljevi mogli ostvariti, a koji su opisani kao temeljna pitanja ljudskih prava i kritični su za održivi razvoj kontinenta.

Poziv je upućen za vrijeme Afričke regionalne konferencije o populaciji i razvoju u organizaciji Ekonomske komisije Ujedinjenih naroda za Afriku, Afričke unije te UN-ovog Fonda za populaciju.  Skupina je pozvala vlade afričkih država da poštuju, štite i ispunjavaju seksualna i reproduktivna prava za sve kroz pravne i političke reforme, javne edukativne kampanje i mobilizaciju zajednice. Istovremeno, požuruju afričke vlade na garanciju univerzalnog pristupa sveobuhvatnoj seksualnoj edukaciji za mlade i eliminaciju nasilja nad ženama i djevojkama, osiguravanje pristupa servisima za sve žrtve i preživjele rodnog nasilja.

Bivši predsjednik Mozambika, Joachim Chissano, je naglasio da je regija napravila napredak u implementaciji ICPD-ovog Akcijskog programa, ali da se Afrika i dalje suočava s mnogim problemima.

“Više od polovice smrtnih slučajeva majki zabilježenih na svakodnevnoj globalnoj razini se odnosi na subsaharsku Afriku, više od polovice djevojaka adolescentica rode prije 20-e godine, 13 milijuna ih je prisiljeno na brak prije osamnaeste godine što povećava rizik od obiteljskog nasilja,  prerano majčinstvo i konstantno siromaštvo” – objašnjava Chissano, član radne skupine ICPD-a.

Chissano je istaknuo i činjenice da četiri milijuna mladih iz regije ima virus HIV-a te da više od 45% žena i djevojaka iznad petnaeste godine dožive fizičko ili društveno nasilje za svog života.

Radna skupina je osudila nasilje bazirano na seksualnoj orijentaciji ili rodnom identitetu.

“Diskriminacija je diskriminacija, bilo da se temelji na spolu, rasi, etnicitetu, zemlji iz koje smo došli,  vjeri koju prakticiramo ili seksualnoj orijentaciji te rodnom identitetu”, objasnio je iz zambijskog  programa Broad Reach Health Care-a, direktor Holo Hachonda.

“Društva koja isključuju i štete ljudima na temelju bilo kojeg aspekta identiteta su na opasnom putu socijalnog isključivanja potkopavajući time temeljna ljudska prava”, nastavlja Hachonda, koji je također i član radne skupine ICPD-a.

Visoka radna skupina ICPD-a je skupina čelnika/ca vlada, civilnog društva i privatnog sektora koji rade na osiguravanju seksualnog i reproduktivnog zdravlja i prava.