U fokusu

Morat će plaćati 390 kuna mjesečno

Više od 8.000 studenata i studentica ostaje bez obveznog zdravstvenog osiguranja

Više od 8.000 studenata i studentica ostaje bez obveznog zdravstvenog osiguranja

Više od 8.000 redovitih studenata/tica starijih od 26 godina ostat će bez obveznog zdravstvenog osiguranja od 1. studenog, tvrde čelnici/e Hrvatskog studentskog zbora, prenosi HRT.

Morat će plaćati 390 kuna mjesečno jer nije na vrijeme promijenjena zakonska odredba dogovorena između ministarstava zdravlja i obrazovanja da zdravstveno osiguranje vrijedi 8 godina od upisa studija.

Prvi put u hrvatskoj jedna skupina građana/ki će izgubiti pravo na obvezno zdravstveno osiguranje na koje pravo imaju čak i zatvorenici/e”, tvrdi Toni Ganjto, član Hrvatskog studentskog zbora. 

“Imate paradoksalnu situaciju ako sa 22, 23 godine upišete studij, imate plaćen studij na 4., 5. godini ako ste redoviti, a nemate plaćeno zdravstveno osiguranje”, dodao je Vedran Dodić, student 5. godine Medicinskog fakulteta u Zagrebu.

Predsjednica Hrvatskog studentskog zbora (HSZ) Petra Radetić ocijenila je na izvanrednoj konferenciji za novinare da su iznimno loši uvjeti u studentskim domovima i veliki manjak smještajnih kapaciteta jedni od glavnih problema studentskog standarda u Hrvatskoj.

Ustvrdila je kako i dalje vlada veliko nezadovoljstvo studenata/tica provedbom novoga Pravilnika o prehrani studenata te najavila kako će se sastanak s predstavnicima/ama Ministarstva znanosti, obrazovanja i sporta (MZOS), na kojem bi se prijedlozi studenata/tica trebali prihvatiti, održati u prvom tjednu mjeseca studenog.

Osim temeljnoga nezadovoljstva novim Pravilnikom o prehrani, upozorila je i na veliki nedostatak studentskih restorana u Splitu, što splitske studente/ica, kako je napomenula, dovodi u još nepovoljniji položaj u primjeni novoga Pravilnika.

Tajnik za međunarodnu suradnju Mate Damić najavio je održavanje 65. Generalne skupštinu Europske studentske unije (ESU), koja će se održati od 26. studenog do 2. prosinca u Zagrebu. 

Napomenuo je kako je ESU krovno predstavničko tijelo 11 milijuna europskih studenata te ocijenio kako je održavanje skupštine još jedan u nizu dokaza vrijednosti hrvatskih studenata u međunarodnim okvirima, iako, po njegovoj tvrdnji, u vlastitoj zemlji još uvijek nisu dovoljno prepoznati.